Zvanično otvorena železnička linija oko najveće kineske pustinje

Kina je u četvrtak otvorila železničku liniju oko svoje najveće pustinje, Taklimakana, u severozapadnoj autonomnoj oblasti Sinđang Ujgur.

Železnička pruga je duga 2.712 kilometara i omogućava brzine do 120 kilometara na sat. Ima 22 stanice, od kojih šest nudi i kargo usluge. To je prvi put da železnička pruga omogućava vozovima da obilaze pustinju, prema China State Railway Group (China Railway).

Otvaranje železničke linije Hotan-Ruoćang bila je činjenica kada je bila povezana sa deonicom Ruoćang-Korla železničke pruge Golmud-Korla i deonicama Korla-Kašgar i Kašgar-Hotan južne železničke pruge Sinđang. Međutim, izgradnja megaprojekta počela je u decembru 2018. godine.

Usluga velike brzine

Pustinja Taklimakan je druga po veličini na svetu i tek nešto manja od Nemačke. Zbog brze usluge, vozovi mogu da pređu celu razdaljinu za 11 sati i 26 minuta. Završetak ove linije povezao je pet okruga i određene gradove u južnom Sinđangu koji su ranije bili nedostupni vozom. Takođe će olakšati transport specijaliteta iz Sinđijanga uključujući pamuk, orahe, crvene urme i minerale u druge delove zemlje.

Istovremeno, nova železnička veza može olakšati transport do međunarodnog tržišta. Region je najzapadnija stanica na mreži na zapadu. Uz obnovljenu posvećenost da se završi Kina-Kirgistan-Uzbekistan (CKU), pustinjska petlja može povezati region i sa zemljama Centralne Azije.

Protiv dezertifikacije

Železnička pruga prolazi kroz južni rub pustinje Taklimakan, a peščane oluje u ovom regionu predstavljaju ozbiljnu pretnju za železnicu. Zbog toga su se istovremeno sa izgradnjom železnice sprovodili programi protiv dezertifikacije.

Pet vijadukata ukupne dužine 49,7 kilometara podižu prugu kako bi je zaštitili od peščanih oluja, saopštila je Kineska železnica. U međuvremenu, postavljeno je ukupno 50 miliona kvadratnih metara travnatih mreža i zasađeno 13 miliona stabala, uključujući vrbe, ruže i čičak.

izvor&foto: railtech.com

Pročitajte i...