Železnički most Kine i Rusije konačno je otvoren

Prvi železnički most koji povezuje Rusiju i Kinu konačno je u funkciji. Planovi za ovaj most, čije je ime Nizhneleninskoye-Tongjiang (zvanični naziv), prvi put su predstavljeni 2008. godine, da bi izgradnja počela 2016. godine, a konačni završetak projekta bio je u leto 2021. godine.

Ukupni troškovi ovog projekta su procenjuju se na 9 milijardi rubalja (oko 150 miliona dolara). Iako je izgradnja mosta završena 2021. godine, planirana inauguracija je odložena zbog poplave reke Amur.

Tokom velikog dela istorije Rusije, zbog veličine njene teritorije, istočni deo Rusije bio je praktično netaknut i nerazvijen. Ovo u velikoj meri ima veze sa najvećim ruskim naseljenim centrima na zapadu, pošto Rusija kulturno deli bliže veze sa Evropom. S druge strane, Kina ubrzano postaje najveći trgovinski partner Rusije i ovaj infrastrukturni projekat će dovesti do toga da se Rusija približi tržištima Azije i Pacifika.

Prema ruskom Ministarstvu za razvoj ruskog Dalekog istoka i Arktika, most će smanjiti razdaljinu koju pokrivaju proizvodi, čija proizvodnja potiče od preduzeća sa Dalekog istoka, a koji putuju do potrošača u Kini i jugoistočnoj Aziji, prevaljujući rastojanje od 700 kilometara. Očekuje se da će most imati godišnji maksimalni kapacitet od 5,2 miliona tona.

*foto: ustodaylife.com

Pročitajte i...