Železnička veza Seat-a i Volkswagen-a

Seat će ovog meseca početi nedeljne operacije svoje nove železničke usluge povezujući svoje fabrike u Martorelu u Španiji sa fabrikom Volkswagen Autoeuropa u Palmeli u Portugalu.

Očekuje se da će nova železnička veza prevoziti više od 20.000 vozila godišnje, izbegavajući 2.400 kamionskih putovanja i smanjenje emisije CO2 za 43%, pomažući španskom proizvođaču automobila i široj Volkswagen grupi da dostigne svoje neto nulte ciljeve.

„Ovaj projekat je deo strategije „Jedne proizvodnje“ fabrika Volkswagen grupe na Iberijskom poluostrvu, koja nastoji da optimizuje resurse, generiše sinergiju između proizvodnih centara i poveća efikasnost,” rekao je Herbert Štajner, potpredsednik za proizvodnju i logistiku u kompaniji Seat.

Nova usluga, kojom upravlja Pecovasa Renfe Mercancías, sastoji se od 16 vagona, ima maksimalnu dužinu od 500 metara i moći će da preveze do 184 vozila po putovanju. Planirano je da se od 2021. godine uvedu još dva vagona u dužini od 550 metara, što će omogućiti prevoz do 200 vozila.

Vozila proizvedena u Martorel-u su prethodno transportovana vozom do Salobrala, u Madridu, a zatim kamionima dostavljena različitim zastupnicima. Nova linija će obezbediti da vozila stignu direktno u fabriku Palmela pre nego što budu prevezena kamionima do distributivnog depoa u Azambuji, udaljenom 75 km.

Vozila proizvedena u Palmeli će zatim biti odvezena u luku Barselona, gde će se drumskim putem distribuirati u različite regione Španije, južne Francuske i transportovati brodom do odredišta širom mediteranskog tržišta.

Vodeći uzrok smanjene proizvodnje CO2 u procesu dolazi od eliminacije 2.400 puteva, što će smanjiti skoro 1.000 tona emisije ugljenika. Seat planira da postigne emisionu neutralnost do 2040. godine nakon što železnice uvedu hibridne lokomotive koje će u potpunosti elektrificirati trasu.

Ova nova ruta je dodatak Autometro železničkoj usluzi, koja povezuje fabriku u Martorelu sa lukom Barselona za izvoz vozila. Seat izvozi preko 80% automobila proizvedenih u Martorelu, a usluga železničkog transporta znači da je oko 25.000 kamiona godišnje eliminisano sa rute od Martorela do luke Barselona.

Zahvaljujući dvospratnim zglobnim transportnim vagonima, ukupnog kapaciteta za 170 vozila i dužine od 411 metara, na trasi je prevezeno skoro 1,3 miliona jedinica. Od početka rada 2008. smanjio je drumski saobraćaj za više od 300.000 putovanja kamionom.

Nova železnička usluga je deo Seatovog projekta „Move to Zero“, koji ima za cilj postizanje neutralnosti emisije u svim svojim proizvodnim procesima, uključujući logistiku. Volkswagen grupa, čiji je Seat član, ima globalnu korporativnu misiju da smanji uticaj na životnu sredinu svih proizvoda i rešenja za mobilnost.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...