Železnička veza Luka Hamburg- Xuzhou postaje redovna

Železnički teretni prevoz između luke Hamburg u Nemačkoj i Xuzhou u Kini postaje redovan sa dva polaska mesečno. Posle početnog putovanja teretnim vozovima između dve destinacije prošlog novembra, još šest vozova povezalo je dva grada za pet meseci. Prema tome, prema hamburškoj luci, usluga je dokazala svoju održivost i time će steći stabilno mesto u evroazijskim voznim redovima.

Usluga je deo Xuzhou- Europe Railway Express. Za polaske koristi dva različita terminala u Xuzhou-u – železnički teretni terminal Tongshan i međunarodnu kopnenu luku Huaihai. Tokom putovanja prema Evropi, voz koristi granični prelaz Erenhot i prolazi kroz Mongoliju, Rusiju, Belorusiju i Poljsku dok ne stigne do Hamburga u Nemačkoj. Odatle se teret šalje prema raznim drugim evropskim destinacijama. Konačno, tipični blok voz sastoji se od 94 kontejnera težine približno 477 tona i potrebno je 18 dana da pređe razdaljinu od 6.000 kilometara.

Hamburg na Novom putu svile

Prema luci Hamburg, ova veza je jedna od mnogih uspostavljenih tokom poslednjih godina. Konkretno, nemačko čvorište uspelo je da stekne 232 železničke veze sa 20 različitih destinacija u Kini. Primeti do 40 vozova koji mesečno putuju evroazijskim kolosecima, sa neprekidno rastućim obimom, čak i tokom užurbane pandemije.

Razumljivo je da železnica i Novi put svile postaju sve važniji za protok i ciljeve luke, jer prevozi značajan deo tereta u transkontinentalnom transportu. „Novi put svile važan je dodatak pomorskim uslugama u globalnom lancu snabdevanja između Kine i Nemačke“, napomenuo je Axel Mattern, izvršni direktor Port of Hamburg Marketing.

Xuzhou važno čvorište

Xuzhou je trenutno među glavnim kineskim železničkim čvorištima. Pozicioniran je u provinciji Jiangsu i predstavlja raskrsnicu za više brzih železničkih veza između gradova kao što su Peking i Šangaj ili Lianiungang i Lanzhou. Štaviše, železnički teretni terminal kojim upravljaju kineske železnice najveći je u istočnoj Kini. Povrh toga, grad takođe ima morske veze sa centralnim lukama na istočnoj obali zemlje.

Najvažnije je, međutim, da grad ima još jednu zanimljivu karakteristiku. Konkretno, u njemu se nalazi Xuzhou Construction Machinery Group (XCMG), peta najveća svetska grupa za izgradnju mašina. XCMG pravi razne mašine, uključujući kamione, dizalice, mašine za zemljane radove i opremu za izgradnju puteva. Njeni proizvodi često pronalaze put do Evrope koristeći Xuzhou-Europe Express.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...