Zašto su kvalitetni materijali ključni za održivo putovanje?

Da bismo postigli neutralnost ugljenika do 2050. godine, moramo gledati na brze pruge kao na izbor za javni prevoz na velikim udaljenostima. A da bi to bilo urađeno, mora da se koriste kvalitetni šinski materijali.

Železničke pruge za velike brzine pretrpele su brzu ekspanziju u poslednjih nekoliko godina. Kina je mnogo uložila u brze železničke linije, a Evropa i Japan su odmah iza. Indija je takođe u procesu izgradnje svoje prve brze železnice, koja će povezati Ahmedabad sa Mumbajem.

Jedna stvar koja može povećati održivo putovanje vozom je kraće vreme putovanja između velikih gradova, uz nultu emisiju. Drugi ključni faktor je udobnost. Da bi se to postiglo, ključni su kvalitetni šinski materijali.

Kako napreduje industrija brze železnice?

Postoji niz tehničkih inovacija u sektoru brzih železnica koje bi sutrašnje vozove mogle učiniti bržim, bezbednijim i održivijim. To uključuje bolju povezanost i upravljanje toplotom.

Dodajte korišćenje kvalitetnih materijala (laki proizvodi koji se mogu reciklirati), plus dodatni komfor za putnike, i železnički prevoz bi mogao postati jedna od najodrživijih – i najpopularnijih – dostupnih opcija transporta.

Električni vozovi

Železnički transport je najelektrificiraniji transportni sektor, prema Međunarodnoj asocijaciji za energetiku. Elektrifikacija donosi mnoge prednosti. Kao prvo, električni vozovi su bolji za životnu sredinu od dizel vozova. Oni su takođe tiši, poboljšavajući kvalitet putovanja za putnike, pa čak i kvalitet života za one koji žive u blizini železničkih stanica i železničkih linija. Ipak, oni nisu savršeni. Elektrifikacija mreže podrazumeva visoke troškove, zbog činjenice da su električnim vozovima potrebni nadzemni dalekovodi – i oni moraju biti instalirani. Tu dolaze vozovi na baterije.

Vozovi na baterije

Vozovi na baterije su čistiji i tiši od bilo kog drugog oblika železničkog transporta. U prošlosti je upotreba baterija bila ograničena, zbog njihove težine. Ali nedavni tehnološki razvoj znači da baterije postaju sve lakše, čineći vozove na baterije čistim rešenjem sa nultom emisijom.

Kako kvalitetni šinski materijali imaju koristi za potrošača?

Putnici žele brže, bezbednije vozove i udobnija putovanja. To znači smanjenje buke i vibracija kolica kako bi se obezbedila glatka vožnja. Samo jedan premaz od materijala za prigušivanje na zidovima unutrašnje šine vagona može značajno smanjiti zagađenje bukom. U međuvremenu, premazi podvozja smanjuju buku i vibracije, povećavajući udobnost putnika.

Bezbednost je ovde ključna. Ovi materijali za premaze moraju da ispune stroge zahteve za vatru, dim i toksičnost (FST).

Kvalitetan dobavljač može da obezbedi sigurne formulacije ovih premaza. Ovi održivi materijali za premaze proizvode manje toksičnih gasova i proizvode nisku gustinu dima. U slučaju požara, održivi materijali premaza su otporni na vatru i zapravo mogu pomoći u zaustavljanju širenja plamena.

Koliko je važno upravljanje toplotom u akumulatorskim i električnim vozovima?

Sa povećanom brzinom i snagom dolazi i do povećanja toplote. Efikasna upotreba sistema za upravljanje toplotom, kao što su sistemi za podmazivanje, i projektovani akril termički i svetlosno polimerizovani, može pomoći u optimizaciji toplotnog bilansa.

Napredak i inovacije u električnoj i baterijskoj tehnologiji proširuju granice putovanja železnicom velikih brzina. Ovo, zajedno sa povećanom održivošću, pomaže da putovanje velikom brzinom železnicom postane održiva alternativa vazdušnom saobraćaju.

Potrebna su efikasna rešenja koja pojednostavljuju proces proizvodnje, što rezultira bržim, tišim i bezbednijim vozovima.

izvor&foto: railway-news.com

Pročitajte i...