Vozovi na Novom putu svile se saobraćaju sada sa malim kašnjenjem

Novi put svile se trenutno može suočiti sa turbulentnim vremenima, a postoje i pozitivni efekti nestabilnosti na koridoru. Zagušenja na Novom putu svile su zabeležila impresivan pad, pri čemu su sve rute pokazale manje kašnjenja nego na početku godine.

Iako zvanični podaci još nisu objavljeni, logistička industrija u celini izveštava o smanjenoj potražnji za uslugama na glavnoj ruti između Kine i Evrope. Ova ruta prolazi kroz Rusiju i Belorusiju, i iako sankcije u principu ne stoje na putu ovom železničkom prevozu tereta, sve je veći spisak kupaca i transportnih kompanija koje za sada ne žele da idu ovom rutom.

Ali, kako napominje kineska firma New Silk Road Intermodal, i to ima pozitivan efekat. U svom ažuriranju od 10. nedelje, kompanija piše: „Zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, nove rezervacije za usluge teretnih vozova Kina-Evropa su ove nedelje naglo pale. Većina pošiljalaca je bila oprezna u železničkom transportu. U međuvremenu, ukupno vreme tranzita je znatno skraćeno, jer je poslednjih meseci zabeležena najbolja efikasnost transporta.“

Kompanija ovo potkrepljuje podacima o prosečnim danima kašnjenja vozova iz nekoliko kineskih čvorišta za Evropu, od 3. do 10. nedelje ove godine. U 8. nedelji, počeo je sukob u Ukrajini i prve sankcije Rusiji su već bile na snazi tog vikenda. U 9. nedelji usledile su nove sankcije, a tržište je počelo da reaguje.

Dani kašnjenja su mogli biti i manji da nije bilo trenutnog zastoja na graničnom prelazu Horgoš. Prema New Silk Road Intermodal, došlo je do nedostatka registarskih tablica, što je rezultiralo niskom efikasnošću rukovanja kontejnerima. To je slučaj već više od nedelju dana i još uvek nije rešen.

izvor&foto: railfreight

Pročitajte i...