Više tereta između Evrope i Azerbejdžana preko Turske

ADY Container, produžnica azerbejdžanskih železnica, proširuje svoju saradnju sa Pasifik Eurasia, zvaničnim operatorom turskih železnica. Dve kompanije uspostavljaju novi projekat gde će ADY kontejneri prevoziti teret iz Azerbejdžana u Tursku, a zatim će ga Pasifik Eurasia prevoziti u Evropu.

U tom kontekstu, prvi voz između Istanbula i Mađarske koji vozi Pasifik Eurasia već je na putu. Voz će biti pretovaren u Mađarskoj i vratiti se pun u Tursku.

Okvir saradnje između dve kompanije radiće na osnovu njihovog projekta TURKUAZ. Konkretno, Pasifik Eurasia i ADY Containers prevoziće kontejnere između Azerbejdžana i Evrope i obrnuto. Na ovaj način, azerbejdžanski teret će se naći prema evropskim zemljama i podstaći prevoz između Turske i Azerbejdžana duž koridora Baku-Tbilisi-Kars (BTK).

Projekat TURKUAZ

Prošlog aprila, kompanije su pokrenule saradnju pokretanjem ekspresnog kontejnerskog voza koji putuje između Istanbula i Mersina u Turskoj i Bakua u Azerbejdžanu. Voz se sastoji od 21 kontejnera od 45 stopa i putuje između odredišta dva puta nedeljno. Pored toga, transportuje evropske proizvode koji stižu u turske crnomorske luke u Azerbejdžan.

Njegovo tranzitno vreme je šest dana, dok igra značajnu ulogu u održavanju linije BTK i povećanju obima. Konkretno, u prvom kvartalu 2021. godine zabeležen je porast obima od 85 procenata u poređenju sa istim periodom 2020. U junu 2021. godine, projekat TURKUAZ je transportovao oko 222 kontejnera linijom BTK, naročito povećavajući obim koridora koji za prvu polovinu 2021. godine zabeležen je rekordni broj od 11.084 prevezenih TEU, što je broj gotovo jednak prevezenim kontejnerima 2020. godine (11.748 TEU).

izvor: railfreight.com

foto: adycontainer.com/

Pročitajte i...