Ugovor o grantu od preko 353 miliona evra za projekat Rail Baltica

RB Rail AS, Rail Baltica zajedničko preduzeće baltičkih država, najavilo je potpisivanje dodatnog prekograničnog sporazuma o grantu za finansiranje projekta Connecting Europe Facility (CEF) za globalni projekat Rail Baltica.

Ukupan budžet po ovom sporazumu iznosi 422,7 miliona evra, od čega će doprinos CEF-a biti 353,9 miliona evra ili najviše 85 odsto, dok će preostali finansijski doprinos obezbediti vlade tri baltičke države.

Potpisivanje sporazuma

Sporazum je potpisan između Evropske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i životnu sredinu (CINEA), Ministarstva za ekonomska pitanja i komunikacije Estonije, Ministarstva saobraćaja Letonije i Ministarstva saobraćaja i komunikacija Litvanije i zajedničkog preduzeća Rail Baltica RB Rail AS .

„Živimo u vremenima povećane ekonomske neizvesnosti koja je rezultat geopolitičke krize, stalnih fluktuacija cena i nestabilne dostupnosti građevinskog materijala, i važnije je nego ikad da se obezbedi čvrsta prekogranična saradnja između partnera u tri baltičke zemlje za isporuku Rail Baltica. i zadrži svoju poziciju među prioritetnim infrastrukturnim projektima velike brzine u Evropskoj uniji“, rekao je Agnis Drisna, izvršni direktor i predsednik Upravnog odbora RB Rail AS. „Rail Baltica više nije neophodnost, to je obaveza, a dodatno odobreno finansiranje će nam omogućiti da ispunimo kritične ciljeve i dalje napredujemo u izgradnji i isporuci Rail Baltica kao ujedinjenog baltičkog projekta.“

On je odobrio aktivnosti odražavaju prioritetne zadatke koje treba započeti već sledeće godine, uključujući:

Preostali projekti magistralnih linija Rail Baltica u Litvaniji, uključujući deonicu magistralne linije „Granica Poljske/Litvanije do urbanog čvora Kaunas“, urbani čvor Kaunasa, dizajn magistralnih i regionalnih veza na deonici između gradskog čvora Kaunas i urbanog čvora Viljnus, i dizajn urbanog čvora Viljnus. Podržano finansiranje takođe pokriva deo kompenzacija za eksproprijaciju zemljišta.

Početak građevinskih radova na magistralnoj pruzi Rail Baltica na prioritetnoj deonici u Letoniji u blizini granice Letonije i Litvanije i izrada detaljnog tehničkog projekta za građevinsku bazu u objektu za održavanje infrastrukture Skulte koji se nalazi na severnoj deonici u Letoniji prema granici Letonije i Estonije .

Izgradnja podkonstrukcije i pratećih elemenata na magistralnoj pruzi Rail Baltica u Estoniji, uključujući operativnu tačku Ulemiste i projektovanje mera za ublažavanje goleha na deonici od Parnua do granice između Estonije i Letonije.

Aktivnosti koje imaju za cilj da obezbede prekograničnu dimenziju i tehničku interoperabilnost, uključujući usluge procene Notifikovanog tela (NoBo) i Tela za procenu (AsBo) za projektovanje i građevinske radove, autorski nadzor nad implementacijom detaljnog tehničkog projekta tokom izgradnje, nadzor građevinskih radova od strane stalnog inženjera (FIDIC), kao i analizu relevantnih modela za nabavku izgradnje prekograničnih deonica. Takođe, za finansiranje se preporučuje aktivnost posvećena razvoju metodologije zaštite od klime i dokumentu za proveru pregleda, uključujući proces verifikacije.

Pored toga, potvrđene aktivnosti će osigurati dalji nastavak koordinacije Rail Baltica od strane RB Rail AS kao prekograničnog globalnog projekta iu smislu tehničkih rješenja koja omogućavaju interoperabilnost, pristupe isporuke i kvalitet, uključujući osiguravanje neophodne održivosti i klimatski neutralnog transporta infrastrukture i u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora su ispunjeni.

Finansiranje sporazuma

„Ovo je sporazum o grantu pokazuje kontinuiranu, snažnu podršku EU globalnom projektu Rail Baltica“, rekao je Morten Jensen, šef odeljenja u CINEA-i. „Ovo je osma CEF akcija koja podržava implementaciju Rail Baltica i prvi grant dodeljen ovom važnom projektu u periodu finansiranja 2021-2027. Korisnicima i koordinatoru želim nesmetanu implementaciju i blagovremeni završetak aktivnosti ovog sporazuma o grantu.”

Značajan iznos ovog finansiranja preporučen za globalni projekat Rail Baltica biće dodat već raspoloživom finansiranju iz finansijskog perioda 2014-2021, gde je više od 1,2 milijarde evra dostupno za implementaciju Rail Baltica, od čega 85 odsto dolazi iz Instrument za povezivanje Evrope (CEF). Program CEF Transport sprovodi politiku saobraćajne infrastrukture Evropske unije podržavajući ulaganja u izgradnju ili unapređenje transportne infrastrukture širom Evrope.

izvor&foto: globalrailwayreview.com

Pročitajte i...