Taxirailov koncept autonomnog voza

Taxirail SAS sa sedištem u Bretanji, čiji je cilj da laki autonomni šatl vozovi budu u funkciji od 2025. sada namerava da prilagodi svoj koncept dizajna kako bi vozove učinili pogodnim za olakšavanje isporuke paketa.

Kako je izvestila francuska logistička web stranica actu-transport-logistikue.fr, Taxirail će pokrenuti studiju izvodljivosti da vidi da li njegov koncept može da zadovolji potrebe i putničkih i teretnih kupaca.

Izveštava se da će Taxirails imati domet od 600 km i da će se napajati baterijama opremljenim proširivačom dometa koji radi na vodonik.

Teretna verzija autonomnog voza će moći da preveze 2,5 t tereta maksimalnom brzinom od 90 do 100 km/h, u zavisnosti od stanja šinskog koloseka. Njegova utovarna zapremina će biti 28 m3.

Kompanija tvrdi da je već primila izraze interesovanja od pošiljalaca koji žele da pređu na pristup niskougljenične modalne promene.

U Taxirail-u se nadaju da tržište ove nove opreme, čije se prve porudžbine i komercijalni ulazak očekuju 2024. odnosno 2025. godine, moglo da bude veličine 500 vozila u periodu od deset godina. Od ovog broja, 150 do 200 bi mogle biti teretne verzije. Oni će biti opremljeni regalima i snimljenim prozorima. Utovar/istovar ovih vozova će u stanicama vršiti osoblje zaduženo za upravljanje prugom. Odatle će paketi biti smešteni u ormarić za direktno povlačenje od strane kupca ili će biti povereni prevoznicima koji su zaduženi za isporuku poslednje milje.

U međuvremenu, Taxirail SAS je u fazi ekskluzivnih pregovora sa velikom francuskom grupom za povećanje kapitala. Ova investicija bi se mogla uporediti sa grantom u okviru PIA 4 (Program budućih investicija) koji start-up tim i njegovi partneri trenutno završavaju.

izvor&foto: www.actu-transport-logistique.fr

Pročitajte i...