Švajcarska vlada menja plan železnice 2050 sa fokusom na kratke udaljenosti

Poboljšanje željezničkih usluga prvenstveno na kratkim i srednjim udaljenostima, kao što je povećanje S-Bahn usluga, nova je strategija za Švajcarsku. U tom cilju, Švajcarsko savezno veće je revidovalo svoju dugoročnu železničku strategiju „Bahn 2050“.

Do sada je strategija 2050 bila prvenstveno usmerena na eliminisanje uskih grla i povećanje učestalosti železničkih operacija. Sa revizijom, fokus će biti na poboljšanju železničke ponude prvenstveno na kratkim i srednjim relacijama, na primer sa dodatnim uslugama S-Bahn-a i nadogradnjom prigradskih stanica.

Razlog za navedeno je taj što najveći potencijal za prelazak na železnicu leži u konurbacijama i na vezama između regionalnih centara i konurbacija, kažu u Saveznom savetu. Konkretno, ovo znači jačanje prigradskog železničkog saobraćaja, proširenje prigradskih stanica uz povećanu uslugu IR (Inter Regio) i RE (Regional Express) vozova ili nove međugradske linije u konurbacijama.

Cilj je da se smanji vreme putovanja u određenim oblastima. U teretnom saobraćaju, pristup železnici treba da se poboljša zahvaljujući novim intermodalnim platformama za pretovar i gradskim logističkim objektima. Na ovaj način se može dati najveći mogući doprinos postizanju klimatskih ciljeva.

Proširenje železnice

Savezno veće Švajcarske je takođe izvršilo prilagođavanja već planiranih koraka proširenja. Na primer, osnovni tunel Lotschberg treba da se proširi na dva koloseka kroz ceo tunel. Ovo će stvoriti dodatni kapacitet i povećati operativnu stabilnost. Osim toga, može se izbeći osmomesečno potpuno zatvaranje baznog tunela sa zaobilaznim saobraćajem i negativnim efektima na turizam i privredu.

Dodatnih 720 miliona švajcarskih franaka biće stavljeno na raspolaganje za potpuno proširenje baznog tunela Lotschberg i dodatne troškove za druge projekte kao što su tunel Brutener, bazni tunel Zimmerberg, železnička stanica Štadelhofen i čvorište u Ženevi.

Više izgradnje koja može izazvati poremećaje

Proširenje će značiti više gradilišta na železničkoj mreži, što neminovno dovodi do toga da usluge povremeno postanu nestabilne ili moraju biti privremeno ograničene na nekim pravcima, priznaje vlada. Da bi se osiguralo da takva ograničenja vezana za izgradnju ostanu u prihvatljivim granicama, neki od radova moraju biti produženi. Ovo će odložiti poboljšanja u železničkim uslugama u različitim slučajevima za tri do pet godina.

*izvor: www.railtech.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...