Siemens predstavlja Mireo Plus H voz na vodonik

Siemens Mobility je u četvrtak u svojoj fabrici u Krefeldu predstavio svoj prvi Mireo Plus H voz na vodonik. Voz je predstavljen kao deo projekta H2goesRail, zajedničkog poduhvata sa Deutsche Bahn (DB).

Mireo Plus H voz na vodonik je predstavljen u konfiguraciji sa dva vagona i ima domet od oko 800 kilometara. Verzija sa tri vagona može da dostigne do 1.000 kilometara. Najveća brzina vozne garniture je 160 kilometara na sat.

Pored voza na vodonik Mireo Plus H, koji će početi testiranje u Baden-Virtembergu 2023. godine, dva partnera su u četvrtak takođe predstavila mobilnu prikolicu za skladištenje vodonika za brzo mobilno punjenje goriva.

Kada se probna faza završi, Mireo Plus H će biti uveden u upotrebu između Tibingena, Horba i Pforchajma 2024. godine, gde će preći najmanje 120.000 kilometara.

Doprinos borbi protiv klimatskih promena

Zajedno, DB i Siemens Mobility razvijaju sistem vodonika za železnički sektor, koji bi na kraju trebalo da uključi proizvodnju zelenog vodonika, infrastrukturu za brzo punjenje gorivom i vozni park vodonika.

Prema rečima partnera, brzo punjenje gorivom je ključno za budući uspeh vozova na vodonik, a DB i Siemens rade na tome da proces bude brz kao kod običnog dizel voza. Sam vodonik će proizvoditi DB koristeći zelenu električnu energiju.

DB i Siemens Mobility procenjuju da voz na vodonik koji vozi 200.000 kilometara godišnje može rezultirati godišnjom uštedom od više od 500 tona CO2.

„Samo sa jakim šinskim sistemom i alternativnim tipovima pogona moći ćemo da damo značajan doprinos borbi protiv klimatskih promena“, prokomentarisao je direktor Siemens Mobility-a Majkl Piter.

„Za Deutsche Bahn, vozovi na vodonik su važna komponenta na našem putu ka postizanju klimatske neutralnosti do 2040. godine“, dodala je članica odbora dr Daniela Gerd tom Markoten.

izvor&foto: railtech.com

Pročitajte i...