Saradnja Deutsche Bahn-a i Stadler-a

Deutsche Bahn (DB) i Stadler potpisali su sporazum o razvoju prve virtuelne slike ili digitalnog blizanca kompletnog voza.

Prema DB-u, digitalni blizanci su ključni za poboljšanje pouzdanosti vozila i kapaciteta na šinama. Obradom i analizom podataka o vozilu u realnom vremenu mogu uočiti probleme pre nego što se dogode, sprečavajući kvarove i osiguravajući da se vozovi šalju na popravak kada je to potrebno. Ovo će železnički prevoz učiniti pouzdanijim i samim tim atraktivnijim.

Ovo je prvo partnerstvo ove vrste i nadaju se da će i druge organizacije slediti njihov primer koristeći sličan model.

Sabina Jeschke, članica Upravnog odbora za digitalizaciju i tehnologiju Deutsche Bahn-a, rekla je:

Saradnja sa Stadlerom veliki je korak za digitalizaciju železničkih operacija. Pokazujemo da razmena podataka sa proizvođačima vozova koristi obe strane. Prvenstveno putnicima pomažu vozovi koji postaju tačniji i pouzdaniji. Samo digitalizacijom železničkih operacija tranzicija mobilnosti prilagođena klimi može uspeti.

Prvi voz koji je dobio digitalnog blizanca je Stadler FLIRT, DB klase 429.1.

Digitalni blizanac će se u početku fokusirati na klimatizaciju voza, vrata i točkove voza. Podaci koje ove komponente šalju obrađivaće se pomoću veštačke inteligencije (AI) kako bi se stvorila što tačnija simulacija pravog voza. Njegovo fizičko ponašanje uzimaće se u obzir uz mehaniku vozila, elektriku i softver.

Trenutno se prototip oprema sistemima za snimanje i prenos podataka, a očekuje se da će digitalni blizanac biti potpuno funkcionalan do kraja godine. Slediće ostalih 27 FLIRT jedinica.

izvor@foto: railway-news.com

Pročitajte i...