S druge strane Atlantika: pilot sistem ranog upozoravanja na zemljotres

Metrolink će isprobati novu tehnologiju osmišljenu da osigura bezbedno i brzo usporavanje i zaustavljanje vozova u slučaju zemljotresa – čak i pre nego što se oseti podrhtavanje tla.

Sistem ranog upozoravanja na zemljotres raspoređen je duž Metrolinkove linije 91/Perris Valley između gradova Perris i Riverside.

Ovaj pilot projekat je u partnerstvu sa Kalifornijskim odeljenjem za transport (Caltrans) i Američkim geološkim zavodom (USGS), a tehnologija koristi podatke iz USGS-ovog sistema ShakeAlert za obaveštavanje Metrolinkove pozitivne kontrole vozova (PTC) da se dogodio zemljotres.

PTC sistem je osmišljen za sprečavanje sudara voz-u-voz, iskliznuća, upade u utvrđene radne zone i druga kretanja vozova koja potencijalno mogu dovesti do incidenata.

Sistem ranog upozoravanja takođe će pružiti poboljšane podatke za podršku inspekciji železničke mreže i obnavljanju usluga nakon zemljotresa.

Darren Kettle, direktor kompanije Metrolink, rekao je:

„Ovaj program je još jedna inicijativa kompanije Metrolink da unapredi tehnologiju u okruženju stvarnog sveta kako bi zaštitio naše vozače i posadu.“

Sistem će biti raspoređen na vozovima Metrolink u dve faze. Početna verzija automatski obrađuje ShakeAlert podatke i šalje obaveštenja posadi u pogođenom području sa uputstvima za rukovanje vozom na osnovu jačine otkrivenog zemljotresa.

Druga faza, koja je u razvoju, dodaje primenu PTC za automatsko zaustavljanje ili usporavanje vozova kada je to potrebno.

Tehnologija je testirana na željezničkoj liniji Bay Area Rapid Transit (BART) u severnoj Kaliforniji i radi već godinu dana.

Nakon što se sistem u potpunosti razvije, biće procenjeno potencijalno proširenje na ceo sistem Metrolink-a.

izvor&foto: railway-news.com

Pročitajte i...