Ruske železnice počele su testiranje brzog teretnog voza

Ruske železnice i Pošta Rusije sarađuju na testiranju brzog teretnog voza. Prvi konvoj je napustio Vorsino, 100 kilometara južno od Moskve, i krenuo ka luci Novorosijsk, na Crnom moru.

Voz bi trebalo da pređe rutu Moskva-Novorosijsk za oko jedan dan, što je „dva puta brže od konvencionalnih kontejnerskih vozova“.

Sastoji se od 20 brzih teretnih vagona i nosi 80 kontejnera, može dostići brzinu od 140 km/h. Ovaj projekat bi mogao imati i međunarodni značaj. To je zato što je Novorosijsk druga po veličini ruska luka i ima morske veze sa Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jugoistočnom Azijom.

Brzi teretni vozovi

Kada je reč o železničkom transportu, mnogi se slažu da brzina nije glavno pitanje i da resurse treba usmeriti u povećanje kapaciteta i tačnosti. Ipak, neke zemlje eksperimentišu sa brzim, pa čak i super brzim vozovima za prevoz robe. Primeri ovih poslednjih su Kina i Japan. Kina od jula ima dnevnu železničku uslugu prevoza tereta između Čengdua i Kunminga na vozovima koji mogu da dostignu brzinu do 250 km/h. Japanski železnički operater East Japan Railway radi na implementaciji pune isporuke tereta u brzim vozovima do aprila sledeće godine.

Kada je u pitanju Evropa, brzi teretni vozovi su postojali, ali nisu bili dovoljno značajni da ostanu. Italijanska nacionalna železnička kompanija za prevoz tereta Mercitalia pokrenula je Mercitalia Fast, uslugu između Marcijaniza, severno od Napulja, do Bolonje 2018. Međutim, ova usluga je prekinuta u novembru 2022. zbog nedostatka potražnje. Drugačiji pristup u Evropi mogao bi se pojaviti kod kompanija kao što je Nevomo, koje razvijaju tehnologije inspirisane hiperpetljom koje se mogu primeniti i na železnički teret.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...