Prvo svetsko vozilo sa dvostrukim režimom rada u Japanu

Godine 1964. Japanci su promenili železnički prevoz inovacijom koncepta voza metka. Ipak, to je jedan od najbezbednijih i najbržih transportnih metoda na svetu.

U decembru 2021. godine, predstavili su svoj najnoviji železnički proizvod, DMV (dvostruko vozilo). DMV je prvi šinski autobus na svetu koji može da radi i na železničkim prugama i na putevima. To je odlično ekonomično rešenje za slabo naseljena područja. DMV može doći do kućnih pragova lokalnog stanovništva kao autobus i prevesti ih do odredišta šinom. Dizajniran je da primi oko 21 osobu.

DMV ima ugrađen sistem točkova voza ispred autobusa. Kada stigne na ulaznu tačku na železničku prugu, mašinovođa može da se spusti sa koloseka voza i podigne prednji točak autobusa sa šina. Zadnji točkovi će se držati nisko na stazi i pokretati autobus.

DMV može dostići do 60 km/h na šinama i voziti do 100 km/h na putevima. Kompanija je pokrenula trenutno samo jednu liniju koja se zove Asato linija koja ide između stanice Kaifu u gradu Kaiio i stanice Kannoura u gradu Toio. DMV operater Asia Coast Railway kaže da ako uspeju, mogu pokrenuti nove DMV usluge u mnogim lokalnim oblastima Japana.

izvor: timesofinnovation

foto: japanstation

Pročitajte i...