Prvi vozovi za vodonik naručeni u Francuskoj

Četiri francuske regije potpisale su naredbu za nabavku dvo-modnih električno-vodoničnih vozova. Četiri regije su Auvergne-Rhone-Alpes, Bourgogne-Franche-Comte, Grand Est i Occitanie. Naručilac koji deluje u ime ovih regiona je SNCF Voiageurs. Ukupno porudžbina sadrži 12 dvo-modnih električno-vodoničnih vozova (sa dve opcione garniture vozova) iz Alstomovog polivalentnog opsega Coradia. Ugovor je vredan skoro 190 miliona evra. SNCF je pokrenuo kampanju koju naziva PlaneTER kako bi smanjio uticaj na životnu sredinu TER regionalnih brzih vozova. U zavisnosti od toga kako se proizvodi vodonik za ove vozove, ovaj novi poredak mogao bi da doprinese smanjenju emisije ugljenika. Alstom potvrđuje da su i drugi francuski regioni izrazili interes da učestvuju u narednoj fazi projekta.

Dvonamenski električno-vodonični voz Coradia Polivalent imaće autonomni domet do 600km duž neelektrifikovane pruge. Svaki voz sastojaće se od četiri vagona i dužine 72 metra. Doći će sa 218 sedišta i pokazat će iste dinamičke performanse kao i dvo-modne verzije kompanije sa električnim dizelom, potvrđuje Alstom.

Alstom je prodao skoro 400 električno-termalnih i električnih vozova Coradia Polivalent u francuske regione od 2011. godine, a uključeno je šest od 15 lokacija kompanije Alstom u Francuskoj.

Sva četiri predsednika regionalnih veća iz regiona koja su naručila izrazila su zadovoljstvo ovom naredbom u smislu povećanja zaposlenosti i razvoja sektora vodonika.

izvor&foto: railway-news.com