Predstavljena nova generacija super brzog voza N700S

U Tokiju je nedavno predstavljena nova generacija super brzog voza N700S koji putovanje podiže na potpuno novi nivo i ima rešenje u slučaju zemljotresa.

Novi model japanskog super brzog voza N700S (Supreme) počeo je da saobraća na brzoj liniji Tokaido Shinkansen između Tokija i Osake, dugoj 402,8 kilometara. Ovaj voz može dostići brzinu od 360 km / h, ali vožnja će biti ograničena na “samo” 284 km / h.

Novi model brzih vozova ima smanjeni otpor vazduha i buke u poređenju s prethodnim modelima, a prvi je potpuno redizajnirani brzi voz u poslednjih 13 godina.

Pored aerodinamičnijeg prednjeg dela voza, unutrašnjost je poboljšana u odnosu na starije verzije, tako da je putovanje sada udobnije. Na primer, naslon za leđa i sedište se mogu pomerati zajedno i pružati veći komfor putnicima, sva sedišta imaju utičnice za mobilne uređaje, a kapacitet prtljažnog prostora je povećan.

Kompanija veruje da će novi sistem litijum-jonskih akumulatora, smešten u samom vozu, biti izuzetno koristan u slučaju nestanka struje ili zemljotresa. Akumulirana energija omogućava vozu da pređe malom brzinom na kratkom preseku u slučaju nestanka struje ili da putuje do sigurnijeg mesta ako je u oblastima visokog rizika, kao što su most ili tunel, na primer tokom zemljotresa.

Ostala tehnološka poboljšanja uključuju upotrebu novog tipa aktivnog ogibljenja, poboljšani ATC (Automatsko upravljanje vozom) i sistem kočenja koji omogućava kraći put zaustavljanja voza u slučaju nužde.

Central Japan Railway Co. službeno su startovali vozovi N700S ceremonijom na stanici u Tokiju 1. jula ove godine.

izvor: sodalive.ba

foto: jrailpass.com

Pročitajte i...