Podrška Austrije za Evropsku godinu železnice

Evropska komisija (EK), Austrijska vlada i Austrijska federalna železnica (ÖBB) pokrenule su jedinstvenu živahnu lokomotivu za podršku Evropskoj godini železnice.

Lokomotiva ÖBB klase 1116 Siemens Taurus putovaće širom Austrije i susednim zemljama kao ambasador kampanje, čiji je cilj da se promoviše železnica kao ekološki prihvatljiv način transporta i podstakne modalni zaokret od drumskog transporta do železnice u sklopu planova Evropske unije (EU) da postane neutralna od emisije ugljen-dioksid do 2050. 

Lokomotiva je puštena u saobraćaj na glavnoj železničkoj stanici u Beču tokom ceremonije kojoj su prisustvovali austrijski ministar za zaštitu klime, gđica Leonore Gesler, ambasador EK u Austriji, gospodin Martin Selmajr i generalni direktor ÖBB-a, gospodin Andreas Mate.

Transport trenutno čini 25% svih emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU. Međutim, železnički saobraćaj doprinosi samo približno 0,4% svih proizvedenih emisija, pri čemu je železnički sektor jedini transportni sektor koji beleži kontinuirani pad emisija CO2 od 1990.

Evropska godina železnice važan je znak klimatski prihvatljive Evrope – jer se suočavamo sa velikim pitanjem kako transport u Evropi možemo učiniti ekološki prihvatljivijim u budućnosti“, kaže Mattha.

A na to može biti samo jedan odgovor: vozom! EU treba više železnica da bismo mogli da postignemo klimatske ciljeve, ali železnici takođe treba više evropske podrške kako bi u budućnosti postale brže, digitalnije i efikasnije. Vožnja vozom kroz Evropu mora biti laka kao i vožnja kamiona. “

Lokomotiva EU simbolično pokazuje da smo spremni da počnemo da uvodimo železnicu u viziju snažnog, ekološkog i kosmopolitskog kontinenta“, kaže Selmair. „Putovaću u austrijske savezne države sa lokomotivom EU zajedno sa gospodinom Paulom Schmidtom, generalnim sekretarom austrijskog Društva za evropsku politiku.“

izvor&foto: railjournal.com

Pročitajte i...