„One Million Club“ treba da pojača evroazijski saobraćaj

Evroazijski prevoz može da dostigne milion tona prevezenih kontejnera 2025. godine. To je moguće uz pravi model saradnje, povećanje kapaciteta i poboljšanje infrastrukture, slažu se uključene strane.

Optimista sam da zajedno možemo postići povećanje TEU od 20 procenata 2021. godine i da time možemo dalje napredovati ka našem srednjoročnom cilju od oko milion TEU do 2025. godine“, rekao je Aleksej Grom, Izvršni direktor UTLC-ERA.

Ovi stavovi su predstavljeni tokom digitalne konferencije “One Million Club” koju je prošle nedelje održala Ujedinjena kompanija za transport i logistiku – Evroazijska železnička alijansa (UTLC ERA). Konferenciji je prisustvovalo više učesnika, uključujući menadžere iz kineskih, ruskih i evropskih kompanija, a fokusirala se na moguće, javne ili privatne inicijative koje bi mogle da pojačaju saobraćaj Kina-Evropa-Kina.

Pregled 2020.

Protekla godina donela je neviđena dešavanja u železničkom saobraćaju, uglavnom sa pozitivnom nijansom. Kompanija UTLC ERA ostvarila je rast od 64% tokom 2020. godine i dostigla prekretnicu od pola miliona TEU. Tačnije, kompanija je prevezla 546.900 TEU u kompletnim povratnim putovanjima između EU i Kine.

S druge strane, DB Cargo Eurasia je obavio 12.000 putovanja vozom i ukupno 200.000 kontejnera. U poređenju sa 2019. kompanijom je izvršeno još 300 putovanja vozovima između Duisburga ili Hamburga i različitih kineskih čvorišta.

Glavni trendovi koji su pomogli da se postigne ovaj povećani broj odnose se na brzu trgovinu određenim proizvodima. Na primer, medicinska oprema, automobilski delovi, električna roba i sredstva za hlađenje bili su među najtraženijom robom.

Čvorišta i mreža

UTLC ERA je predstavio da su trenutno 21 država i 92 grada povezana u evroazijsku mrežu. Međutim, čini se da je Nemačka stekla najviše koristi od železničkog teretnog transporta, jer polovina vozova između Kine i EU ima neku od evropskih zemalja kao odredište. Stoga je Nemačka glavno čvorište i distributivno mesto za ostatak Evrope, posebno sa svojim prometnim lukama.

Govoreći o nemačkim lukama, Mukran i Rostock su bili presudni u povezivanju enklave Kalinjingrad i drugih evropskih destinacija. Vozovi prema zapadu koji stižu u Kalinjingrad pretovaruju svoj teret na brodove koji idu morskim krakovima do Mukrana i Rostoka. Odatle teret može doći do zemalja poput Italije. Naravno, proizvodi mogu putovati i u suprotnom smeru. U svakom slučaju, postoji potpuno nova multimodalna mreža koja uključuje usluge železnica-more-železnica, omogućavajući bolju povezanost ne samo sa Istokom već i širom Evrope.

Kalinjingrad je konkurentno ušao u igru alternativnih tranzitnih ruta prošle godine kada su druge evropske ulazne tačke počele da propadaju pod pritiskom pojačanog saobraćaja i zagušenja. Pokazao se veoma uspešnim, zbog čega je stekao dalje veze sa ostatkom Evrope. Povrh svega, kao što je Carsten Hinne, izvršni direktor DB Cargo-a pomenuo tokom onlajn događaja, nemačka kompanija planira da proširi saradnju sa UTLC ERA na Kalinjingradskoj ruti i da je intenzivnije koristi.

Modernizacija

Jedan od kritičnih preduslova za evroazijski transport je inovativna i moderna rešenja povezana sa digitalizacijom i interoperabilnošću. U ovom pravcu već je bilo dovoljno posla koji je umereno popravio situaciju. Na primer, energetska efikasnost vozova i brže carinjenje na graničnim prelazima između EU i Kine predstavljali su značajnu pobedu. Štaviše, kraća vremena pretovara kontejnera između širokog i standardnog sistema koloseka takođe predstavljaju pozitivan pomak.

Da bi razvoj događaja usledio, to uključuje izgradnju pet modernih tranzitnih terminala u Kazahstanu i pokretanje novih graničnih prelaza komplementarnih sa Brestom / Malaszeviczeom koji će diverzifikovati mogućnosti operatera. Konačno, prema DB Cargo, „postoje planovi za upotrebu više digitalnih rešenja i ekološki prihvatljivih tehnologija koje uključuju bezpapirnu obradu transportnih naloga ili digitalno praćenje transporta“

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...