Obustavljen saobraćaj vozova iz Kine za Evropu

Obustavljen je saobraćaj vozova iz Kine do granice sa Kazahstanom i Mongolijom, sa izuzetkom redovnih linija. Razlog suspenzije je ekstremna gužva na graničnim prelazima. Putovanja vozom do Alashankou-a (na granici sa Kazahstanom) i Erenhota i Manzhoulija (na granici sa Mongolijom) mogu polaziti samo ako su to redovna putovanja. Ova suspenzija je prvobitno već bila na snazi u periodu od 08. do 13. decembra. Međutim, tog jutra kineske železnice najavile su produženje ograničenja.

Iako redovna linije polaze, mesta u ovim vozovima takođe nema dovoljno. Neke platforme su najavile zaustavljanje rezervacije. Takav je slučaj za rezervacije iz grada Sian u decembru. Ne mogu se izvršiti nove rezervacije, jer i dalje postoji zaostatak ranije otkazanih vozova.

Pregovori

Da bi se izborili sa zagušenjima na granici, Kina i Kazahstan aktivno pregovaraju o zajedničkim merama. Kanat Kobesov, prvi zamenik generalnog direktora Kazahstanske nacionalne teretne kompanije, izjavio je da kompanija preduzima mere za povećanje protoka i uklanjanje tranzitnih barijera kako bi osigurala nesmetan prevoz, posebno na granici Dostik-Alashankou.

Prema kazahstanskoj nacionalnoj teretnoj kompaniji, nedavno je postigla sporazum o saradnji sa železnicom Urumki. Prema ovom sporazumu, svakog dana u luci Alashankou može se slobodno primiti i proći 18 vozova. Granična stanica Kazahstana spremna je da osigura isporuku ovog broja vozova.

Uzroci zaostatka tereta

Mnogo je razloga za trenutno zaostajanje robe na graničnim prelazima. Zima je vrhunska sezona za isporuke između Kine i Evrope. Ove godine su količine veće čak i zbog pandemije, jer je železnica preuzela veći deo količina koje se obično prevoze drugim načinima transporta.

Uporedo sa ekstremnim zimskim vremenom, sprečavanjem i kontrolom epidemije luka i izvesnim popravkama graničnih železnica (poljsko-nemačka granica), svi granični prelazi još uvek nisu u stanju da zadovolje potrebe za pretovarom tranzita. To uzrokuje kašnjenja koja će se verovatno nastaviti još neko vreme.

izvor: railfreight

foto: freightwaves

Pročitajte i...