ÖBB Rail Cargo Group prelazi na zelenu vuču u Češkoj

ÖBB Rail Cargo Group čini još jedan korak ka zelenoj mobilnosti. Nakon korišćenja vučne struje iz obnovljivih izvora u Austriji i Nemačkoj, kompanija će isto raditi u svim svojim operacijama u Češkoj.

Prebacivanje na zelenu vučnu energiju je već odlučeno i implementirano u RCG-ovim uslugama TransFER. Konkretno, shema održivog transporta će biti primenjena na intermodalnim uslugama Brno-Budimpešta i Melnik-Hamburg i drugim vozovima poput onog između Bohumina/Petrovice i Hohenaua.

Održiv put za važno tržište

Železnički teretni transport može imati niže emisije CO2 od drugih vidova transporta. Međutim, još uvek postoje načini da se učini ekološki prihvatljivijim. Jedan od tih načina je korišćenje električne energije kao izvora vučne snage. Dodajte obnovljive izvore električne energije u jednačinu i tada ste na putu ka budućnosti železničkog teretnog prevoza sa neto nultom emisijom.

RCG ovu strategiju sprovodi u Austriji od leta 2018. i od početka 2021. godine u Nemačkoj. Nakon Češke strategija širenja se nastavlja, navode RCG. Zašto je Češka bila među prvim zemljama koje su sprovele ovu zelenu strategiju? Jer RCG trenutno prepoznaje zemlju kao jedno od najmoćnijih evropskih tržišta železničkog teretnog prometa, gde je aktivna u sektoru poljoprivrede, upravljanja otpadom, drvnom, hemijskom i građevinskom sektoru.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...