Novi pretovarni terminal na Novom putu svile

Evroazijski tranzit ima novi pretovarni terminal na kazahstansko-kineskoj granici. Novi terminal počeo je sa radom pre nedelju dana, kroz njega je prošlo prvih deset vozova u smeru Kina-Evropa. LDostyk TransTerminal LLP je preduzeo izgradnju lokacije, dok PTC Cargo LLP njome upravlja. Projekat je još uvek u prvoj fazi izgradnje. Nakon završetka radova, konačni kapacitet terminala dostići će 700 hiljada TEU. Primarna svrha terminala je da olakša pretovar tereta sa koloseka 1435 mm koji Kina koristi na kolosek 1520 mm koji koristi Kazahstan. Procene ukazuju da će to takođe doprineti povećanju obima rukovanja teretom na ruti Kina-Evropa. Pretovarni terminal zauzima površinu od 150 hektara i nalazi se šest kilometara zapadno od stanice Dostik i nalazi se vrlo blizu graničnog prelaza Dostik-Alashankou. Trenutno pruža propusni kapacitet od 100 hiljada TEU-a, ali u budućnosti će se dodatno proširiti.

Izgradnja terminala prva je faza šireg projekta. Konkretno, grupa kompanija PTC Holding želi da razvije multifunkcionalnu zonu koja će takođe uključivati industrijsko područje i suvu luku(intermodalni terminal). Preusmeravanje evroazijskih usluga sa mora na železnicu, na primer, dovelo je do povećanog kontejnerskog prometa kojim sada treba bolje rukovati. Kao odgovor, PTC je odlučio da pokrene veliki projekat koji će biti od koristi i rukovanju teretom i razvoju regiona, rekao je Shingis Tuleushin, izvršni direktor kompanije koja upravlja terminalom PTC Cargo.

Sam terminal će se nekoliko puta proširiti nakon pokretanja. Trenutno je u prvoj fazi sa kapacitetom od 100 hiljada TEU, a uskoro se dodaje još 60 hiljada. Tokom druge faze, terminal će se proširiti za 160 hiljada TEU, dok će radovi na proširenju dodati 300 hiljada dodatnih TEU u trećoj fazi. U četvrtoj i poslednjoj fazi, projekat uključuje procese modernizacije za drugu fazu i dodavanje 80 hiljada TEU. Ukupno će ukupni kapacitet terminala biti 700 hiljada TEU.

Pretovarna stanica Dostik nalazi se na kazahstansko-kineskoj granici i ključna je komponenta evroazijskog transporta. Granična tačka Dostik-Alashankou najprometniji je granični prelaz duž Novog puta svile i često je pod zabranom saobraćaja zbog zagušenja. Shodno tome, novi terminal, koji je vrlo blizu Dostika, imaće pomoćnu ulogu za bolje upravljanje saobraćajem.

Osim procesa pretovara, nudiće i skladištenje, popravku, formiranje kontejnerskih blok-vozova koji prelaze kazahstansko-kinesku granicu, kao i objedinjavanje robe prema vrsti transporta i obavljanju poslova skladišta i terminala.

izvor@foto: railfreight.com

Pročitajte i...