Novi Ginisov svetski rekord

U subotu, 29. oktobra, Retijska železnica je uspela da postavi svetski rekord u pokušaju da bude najduži putnički voz na svetu, putujući na Uneskovoj ruti svetske baštine od tunela Albula u Predi do čuvenog vijadukta Landvasser kod Filisura.

Retijska železnica je prvi put najavila da će takav pokušaj učiniti u junu ove godine.

Voz se sastojao od 25 višestrukih jedinica Capricorn sa četiri vagona koje je proizveo Stadler i imao je dužinu od 1.906 metara. Voz je sastavljen od petka do subote uveče pre polaska iz Preda u 14:20. Nešto posle 15:30, voz koji obara rekord je stigao na svoje odredište: spektakularni vijadukt Landvasser. Ukupno putovanje je bilo samo 25 km.

Ukupno je voz prešao 789,4 m nadmorske visine preko 48 mostova i kroz 22 tunela. Landvasser vijadukt je dugačak 142 m i nalazi se na visini od 65 m. Najduži tunel na trasi ima dužinu od 698m.

Tokom pokušaja regenerativnog kočenja proizvedeno je ukupno 4.000 kWh energije.

Voz je išao brzinom od 30-35 km/h. Bio je težak 2.990 tona.

U vozilu je bilo sedam mašinovođa i 21 tehničar koji su upravljali vozom. Komunikacija u vozu je uspostavljena terenskim telefonom u dužini od skoro 2 km, koji je obezbedila civilna odbrana.

GUINNESS WORLD RECORDS™ je zvanično potvrdio uspeh pokušaja na licu mesta.

Čitav događaj pratio je železnički festival na kome je bilo oko 3.000 posetilaca koji su želeli da prisustvuju pokušaju.

Renato Fasciati, direktor RhB, rekao je:

„Posle intenzivnih priprema, presrećni smo što smo postigli ovaj svetski rekord. Ne samo da smo imali divan železnički festival ovde u Bergunu, već smo uspeli da se predstavimo širom sveta kao fascinantna i inovativna planinska železnica zahvaljujući našim posvećenim partnerima, sponzorima i neverovatno posvećenom timu.”

Uobičajeni red vožnje linije je nastavljen 30. oktobra.

izvor&foto: railway-news.com

Pročitajte i...