Novi direktni voz na relaciji Evropa-Kina svakodnevno stiže do Liježa

Nakon direktne linije između Liježa i Zhengzhou-a (2018) i između Liježa i Yiwu-a (2019), belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu sa kineskim čvorištem: Chengdu. Ovaj novi voz na relaciji Evropa-Kina prvi put je testiran u julu 2020. godine, a sada je ustaljena redovna veza sa polascima u trimodalnoj luci Lijež.
Prvi voz je stigao iz Chengdu-a 2. jula 2020. Bio je napunjen medicinskom opremom namenjenom Velikoj Britaniji. Od tada je stiglo 40 dodatnih vozova koji su prevozli više od 1.400 kontejnera. Nakon što prevezena roba stigne do luke Lijež (kojom upravlja Renory), brodom i vozom se distribuira na područje Beneluksa i Velike Britanije. Železnička linija, koja je u početku saobraćala jednom mesečno, sada je dostigla tačku od nekoliko puta nedeljno.
Putovanje voza prolazi kroz razne zemlje, poput Kazahstana, Rusije i Poljske, i traje 20 dana. Na taj način omogućava se još brža distribuciju robe do krajnjeg odredišta.

Stabilna veza

Uprkos pandemiji COVID-19 i njenim posledicama na sektor železničkog teretnog saobraćaja, Kina je dokazala svoju sposobnost da deluje pod ovim neviđenim uslovima, osiguravajući da se špedicije nastave. Pored činjenice da su se železničke linije prema Evropi obnovile početkom marta 2020. godine, otvaranje ove nove železničke pruge nekoliko meseci kasnije obezbedilo je još jednu direktnu vezu između Evrope i Kine.
Kao rezultat toga, kontejnerski terminal u Liježu (Novandi Group) uspostavio je različita partnerstva, posebno sa železničkim prevoznikom Lineas, kako bi se osiguralo da železnički saobraćaj između Chengdu-a i Liježa bude organizovan i nesmetano funkcioniše.

Intermodalnost u centru

Ova nova veza između trimodalne luke i Kine jača intermodalnost u železničkom prevozu, istovremeno promovišući ekološke koristi koje sa sobom nose.
„Zahvaljujući ovoj intermodalnosti biće moguće smanjiti broj kamiona na našim putevima i odgovoriti na zabrinutost Evrope s ciljem smanjenja emisije CO2 u transportu“, napomenuo je, između ostalog, Emile-Louis Bertrand , Generalni direktor autonomne luke Lijež.

izvor: railfreight

foto: redduckpost

Pročitajte i...