Nova ruta na Novom putu svile kroz Rusiju

Mesec jul obeležio je dve prekretnice na ruskom delu Novog puta svile. Pokrenuta je nova ruta kroz Rusiju, a namenjeni su vozovi za otpremu praznih kontejnera. Obe rute vode do značajnog povećanja količine železničkog teretnog prometa između Evrope i Kine.

Ujedinjeno preduzeće za transport i logistiku – Akcionarsko društvo Evroazijske železničke alijanse (UTLC ERA, zajedničko ulaganje beloruskih, kazahstanskih i ruskih železnica) – ova kompanija isporučuje većinu količine prevezenog tereta na relaciji Evropa-Kina severnom rutom. U julu 2020. količine prevezenog tereta su iznosile 54,2 hiljade TEU, što je za 76 procenata više u odnosu na isti period prošle godine.

Ozinki-Semiglavi granični prelaz

Rekordna visina u julu bila je, između ostalog, zahvaljujući novoj železničkoj trasi preko graničnog prelaza Ozinki-Semiglavi između Rusije i Kazahstana. „Ova je trasa odobrena prošlog meseca, a saobraćajni kapacitet tranzitnog koridora porastao je za još tri para voza dnevno“, navode iz kompanije.

„Pored toga, dogovorena je tehnologija koja omogućava isporuku vozova do 114 uslovnih vagona za prevoz praznih vagona. Ova tehnologija je takođe uspešno testirana u julu i postala je važno sredstvo za dalje poboljšanje efikasnosti u saobraćaju. ” Pošiljka praznih kontejnera predstavlja prepreku od početka Novog puta svile, jer je količina tereta koja se isporučuje na zapad veća od obima istoka. To rezultira nedostatkom kontejnera u Kini.“

Prelazak 500.000 TEU-a

U julu je prevoz natovarenih kontejnera iz Evrope porastao za 80 procenata na 15 hiljada TEU-a. Utovareni kontejneri isporučeni iz Kine udvostručili su, čineći 36 hiljada TEU. Obe su cifre zasnovane na performansama UTLC ERA.

Ukupan promet koji je preduzeće obavljalo iznosio je 277,6 hiljada TEU-a u prvih sedam meseci ove godine. Ovo pokazuje rast od 67 posto u odnosu na isti period prošle godine. „Naš ključni cilj za avgust i naredne periode biće zadržavanje postignute dinamike rasta i stvaranje rezervi za povećanje saobraćajnih kapaciteta našeg tranzitnog koridora. Imamo veoma visok nivo komunikacije sa našim partnerima i klijentima i nestrpljivi smo da pređemo prekretnicu od 500.000 TEU-a na našem koridoru nakon rezultata 2020. godine“, prokomentarisao je Aleksej Grom, generalni direktor UTLC ERA.

izvor: railfreight