Nokia postavlja 5G privatnu bežičnu mrežu za Paris Express

Societe du Grand Paris (SGP), državna industrijska kompanija odgovorna za projekat metroa Grand Paris Express, imenovala je Nokiju da postavi privatnu 5G mrežu na četiri nove linije i 68 novih stanica u francuskoj prestonici, pokrivajući 200 kilometara pruge.

Nagrada je proširenje privatne LTE implementacije za SGP na istom projektu metroa, započetom početkom 2020. godine, kako bi se kritične komunikacije razvile na tri nove linije.
Najnoviji obim posla uključuje rešenje za prebacivanje višeprotokolnih oznaka (IP/MPLS) zasnovano na IP-u za usmeravanje saobraćaja najkraćom (zasnovanom na oznakama) putem preko privatnih širokih mreža. Nokia obezbeđuje RAN, jezgro i IP/MPLS. Multi-servisna IP/MPLS mreža će podržati operativne zahteve i zahteve za održavanje; privatno LTE/5G radio rešenje je dizajnirano za unutrašnje i spoljašnje povezivanje na svim stanicama, linijama i depoima.

Projekat je usmeren da donese „ogromni kapacitet, pouzdanost i performanse“ kako bi se unapredile operacije i bezbednost SGP-a, kao i „iskustvo“ putnika. Očekuje se da će metro prevoziti dva miliona putnika dnevno. Grand Paris Express je najveći metro železnički projekat u Evropi. Uključuje stvaranje četiri nove linije (15, 16, 17, 18), proširenje jedne (14), izgradnju 68 metro stanica i razvoj novih urbanih centara oko njih.
U izjavi je objašnjeno: „… IP/MPLS komunikaciona mreža će funkcionisati kao… kičma koja povećava operativnu efikasnost, poboljšava bezbednost i poboljšava iskustvo putnika. Komunikacija velike brzine između centralizovanog kontrolnog centra i automatizovanih stanica, linija i depoa… ključna je za svakodnevne operacije i održavanje i važna komponenta u realizaciji SGP-ove strategije sajber bezbednosti.

„Sa video nadzorom u realnom vremenu u vozovima, centralizovani operativni timovi mogu brzo identifikovati i označiti probleme i pretnje, ubrzati vreme reagovanja i obezbediti opštu bezbednost putnika, timova za hitne slučajeve i zaposlenih. Za putnike, novi komunikacioni sistem obećava superiorne nivoe usluge, sa intuitivnim izdavanjem karata i poboljšanim ažuriranjima u vezi sa informacijama o putnicima.”

Matthieu Bourguignon, potpredsednik za prodaju preduzeća u Evropi u kompaniji Nokia, je prokomentarisao: „Ovi projekti obezbeđuju kritičnu brzu povezanost i performanse na svim tačkama unutar novog metroa Grand Paris i njegovih operacija, dajući SGP-u najviši nivo poverenja u njegov krajnji cilj. do kraja Nokia mreže. Neverovatno smo ponosni što smo… deo ovog ambicioznog projekta za digitalnu transformaciju jednog od najvećih evropskih železničkih sistema.”

izvor&foto: enterpriseiotinsights.com

Pročitajte i...