Noćni voz na relaciji Prag – Berlin – Amsterdam – Brisel

Železnički operater RegioJet započeo je saradnju sa novom holandskom start-up kompanijom European Sleeper, u delu pružanja usluga noćnih vozova koji povezuju Prag, Berlin, Amsterdam i Brisel.

Češki operater RegioJet i European Sleeper, inicijativa zasnovana na zajednici čiji je poslovni model fokusiranje u potpunosti na noćne vozove, planiraju da ponude novu uslugu noćnih vozova na relaciji Prag-Drezden-Berlin-Amsterdam-Brisel. Stranke će uskoro podneti svoje planove za ovu otvorenu pristupnu liniju kako bi zatražile kapacitet. Cilj je da se počnu nuditi usluge od 2022. godine. Polasci će napustiti Prag rano uveče, a u Brisel stići ujutro. U svojoj izjavi, RegioJet je istakao da bi jutarnji dolazak u Brisel bio idealan za sve koji prisustvuju sastancima u institucijama EU. Povratno putovanje bi iz Brisela kretalo rano uveče, a u Prag bi se vraćalo ujutro.

Vozovi će imati sedišta i pregrade za spavanje, a usluge poput pristupa Internetu i kafe uključene su u cenu karte.

RegioJet kaže da se njegov plan noćnog voza dobro uklapa sa inicijativom EU-a Godina železnice 2021, kao i planom za razvoj panevropskih usluga noćnih vozova. Pozivne tačke su pažljivo odabrane kako bi bile popularne kako za poslovne, tako i za putnike u slobodno vreme.

RegioJet želi da se snažno proširi na tržištu noćnih vozova. Već nudi usluge noćnih vozova između Praga i Košica (Slovačka) i između Praga i Splita (Hrvatska). U toku 2021. godine RegioJet će pokrenuti noćni voz između Praga i Lavova (Ukrajina).

Za European Sleeper, ovaj noćni voz je prva veza, iako kompanija teži uspostavljanju mreže noćnih vozova iz Holandije i Belgije do evropskih destinacija. RegioJet i European Sleeper takođe planiraju zajednički nastup za dodatne rute za noćne vozove u centralnoj Evropi.

Da bi podržao ove planove, RegioJet ulaže u rast svoje flote. Nedavno je preuzeo dve od petnaest lokomotiva Bombardier TRAXX MS3. Takođe je upravo stekao 50 železničkih vagona i namerava da doda dodatnih 70 minimum 2021. godine. To će dovesti flotu RegioJet-a na 300 vagona.

izvor: railway-news.com

foto: railway-news.com; Image by Bianca Mentil from Pixabay

Pročitajte i...