Nemačka želi da uvede „klimatsku kartu” posle uspešno plasirane 9-euro karte

Nemačka vlada razmatra uvođenje klimatske karte za vozove, koja bi omogućila putnicima da se voze regionalnim vozovima po sniženoj ceni. Plan sledi uspeh takozvane karte 9 evra (9-euro), koja je uvedena da bi se olakšao teret energetske krize u Nemačkoj.

Koalicija koju čine SDP, Zelena stranka i FDP razmatra uvođenje klimatske karte, kako bi stimulisala korišćenje javnog prevoza. Povlašćena vozna karta biće plaćena iz klimatskog budžeta kojim raspolaže vlada, prema programu zaštite klime. Slična klimatska karta već postoji u Austriji. Tamo putnici mogu da koriste takozvani Klimaticket Ö da putuju autobusom, vozom, tramvajem i metroom tokom cele godine.

Karta od 9 evra do sada je prodata u milionima. Prema Deutsche Bahn-u, karta od 9 evra bila je posebno popularna početkom juna. Takođe, putnici sa biciklima su izuzetno često koristili jeftinu kartu za javni prevoz u Nemačkoj. U prve dve nedelje, DB Regio je prevezao oko milion putnika i njihovih bicikala. Iako je veliki hit u smislu prodaje, karta od 9 evra takođe je povremeno dovela do prenatrpanosti regionalnih vozova, na veliko razočarenje operatera i putnika.

*izvor: railtech.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...