Metrans gradi još jedan terminal u Mađarskoj

Intermodalna kompanija HHLA Metrans gradi još jedan železnički terminal u Mađarskoj. Odgovarajući sporazum potpisan je između HHLA i mađarske vlade. Terminal čvorišta biće izgrađen u Zalaegerszegu, koji se nalazi na transportnoj osi do jadranskih luka Trst, Koper i Rijeka. Investicija od 40 miliona evra uparena je sa izgradnjom.

Ulažemo u Mađarsku jer tamo vidimo značajan potencijal za železnički prevoz u budućnosti. Jadranski koridor se razvija u izuzetno važnu evropsku transportnu osu. Zbog toga smo nedavno nabavili i lučki terminal u italijanskom gradu Trstu. A Mađarska je sa svojim položajem u srcu Evrope od ključnog značaja za širenje mreže Metrans i ka Južnoj i Jugoistočnoj Evropi “, objasnila je Angela Titzrath, predsedavajući Izvršnog odbora HHLA-e.

Investicija od 40 miliona

Peter Kiss, predsednik Izvršnog odbora Metrans Grupe, najavio je ulaganja od preko 40 miliona evra za izgradnju i opremanje novog terminala. „Ovo veliko finansijsko ulaganje pokazuje koliko je Mađarska važna za dalji razvoj Metransa. Želimo da rastemo u Mađarskoj. Planirani terminal pomoći će zemlji da dobije dodatni podsticaj ka tome da postane jedno od najefikasnijih logističkih čvorišta u Evropi. “

Fond od 40 miliona evra uključuje grant mađarskih institucija u iznosu od približno 11 miliona evra. Metrans očekuje da će u Zalaegerszegu biti otvoreno oko 120 novih radnih mesta. Temelji će biti postavljeni na jesen ove godine nakon stvaranja potrebnog pravnog okvira. Prvi deo objekta će početi sa radom već 2023. godine.

Količina kontejnera koji se prevoze železnicom u Mađarskoj neprekidno raste poslednjih godina. Metrans je od toga imao koristi, posebno preko čvorišnog terminala u Budimpešti, koji je otvoren 2017. Prve godine je u objektu rukovano približno 250.000 standardnih kontejnera (TEU), a to je poraslo na 425.000 TEU u 2019. Uprkos ograničenjima mesto kao rezultat pandemije koronavirusa, broj kontejnera kojima se rukuje u 2020. godini ostao je u celini stabilan.

Redovni blok-vozovi kojima upravlja Metrans povezuju Mađarsku, preko Budimpešte i slovačkog grada Dunajska Streda, do severnomorskih luka Hamburg, Bremerhaven i Roterdam, kao i do Duisburga, te jadranskih luka Trst i Koper. Čitava evropska intermodalna mreža Metransa sada ima 17 sopstvenih i drugih povezanih terminala. Ova mreža, a posebno terminal u Budimpešti, takođe su ključna komponenta na Novom putu svile.

izvor&foto: railfreight.com