Megatrendovi izazvani pandemijom predstavljaju mogućnosti za železnicu

Pandemija izazvana korona virusom otvorila je prozor mogućnosti za međunarodni železnički sektor. Iako je teško pogođena, železnica bi mogla da poveća svoju konkurentsku prednost i ojača svoj tržišni udeo u odnosu na druge vidove transporta, zaključuju Svetska železnička organizacija (UIC) i nemačka konsultantska firma Roland Berger u svom najnovijem izveštaju Mobility post-Covid.

Železnički sektor se pokazao kao vitalni pružalac usluga kada je društvu bio najpotrebniji, nakon što se oporavio od samih poteškoća. I dok dugoročni efekti pandemije na mobilnost i širu ekonomiju tek treba da se vide, oni bi železničkom sektoru mogli da ponude sledeće odskočne daske.

1. Rad na daljinu

Rad na daljinu je tu da ostane. Rad od kuće je postao ukorenjen do te mere da se putovanje na posao značajno promenilo. Prepuni gradski centri postali su prošlost, a možda će i ostati. Iako će ove godine doći do porasta rekreativnih putovanja, za poslovna putovanja će trebati duže vreme da se oporave i ne očekuje se da će se uskoro vratiti na nivoe pre Covid-a.

2. Javno finansiranje železnice

Železničke kompanije i transportne kompanije bile su korisnici programa podrške tokom pandemije i ostaće primaoci javnog finansiranja u doglednoj budućnosti. Ranije ove nedelje, Evropska komisija je predložila da se programi podrške produže do 30. juna, uz dalje produženje do kraja godine. Sektor je takođe imao koristi od održivog ulaganja u železnicu u nastojanju da podstakne modalnu promenu. S obzirom na to da su vazdušni putevi pod nadzorom, kreatori politike imaju tendenciju da pozitivno gledaju na investicije u železnicu.

3. Briga o životnoj sredini putnika

Ljudi se brinu za životnu sredinu. Kao takvi, oni mogu biti sve skloniji da se opredele za manje transportne zagađivače emisije CO2. Ovo je dobro za železničke usluge, uključujući teretni transport i brze vozove. U urbanim sredinama, kontinuirani razvoj javnog prevoza i rešenja za mobilnost može smanjiti upotrebu ličnih automobila.

4. Liberalizacija železničkog tržišta EU

Pandemija korone usporila je napore za liberalizaciju širom Evrope, pošto je pad saobraćaja značajno podigao barijeru za ulazak novih igrača. UIC i Roland Berger predviđaju povratak u normalu do 2025. godine, što će dovesti do povećanja konkurencije između operatera i, zauzvrat, do inovacija i povećanja efikasnosti. Kombinovano, ova dva faktora bi mogla da povećaju privlačnost železnice, verovatno čak i nauštrb putovanja avionom.

5. Razvoj infrastrukture za velike brzine

Brzi voz je poster za železnički sektor i mogao bi da se pojavi kao pravi konkurent vazdušnom saobraćaju. Dodavanje novih linija trebalo bi da se ubrza u drugoj polovini ove decenije, iako visoki troškovi razvoja imaju tendenciju da koče sektor. Međutim, budući da će putnici verovatno favorizovati brze vozove u odnosu na avione između određenih gradova, razvoj novih linija će se nastaviti.

izvor&foto: railtech.com

Pročitajte i...