MBOX terminal Niš prima prvi voz iz Rijeke

Dugo očekivano otvaranje intermodalnog terminala MBOX u Nišu, Srbija, održano je u četvrtak, 19. maja, prvim vozom koji je stigao iz luke Rijeka. Ovo je prva redovna linija za terminal kojim upravlja Adria Rail.

Prva usluga terminala će se za sada nastaviti redovno sa jednim nedeljnim povratnim putovanjem. Adria Rail je dodao Niš u svoju srpsku mrežu pošto je već saobraćao vozove za i iz Beograda. Kontejneri koji stignu u MBOX terminal Niš takođe će biti prosleđeni na regionalne destinacije kao što su veKosovo, Bugarska i Severna Makedonija.

„Prezauzet je period za terminal sa prvim vozom koji stiže, a još mnogo njih dolazi“, rekao je Dejan Nikolić, generalni direktor terminala.

Luke i čvorišta

Linija između Niša i luke Rijeka prva je od mnogih, naglasio je Nikolić. Kratkoročno planiranje terminala uključuje pokretanje više usluga do i iz grčke luke Solun. „Očekujemo da ćemo uspostaviti našu namensku uslugu blok vozova do i od Soluna“, istakao je Nikolić. Solun je od Niša udaljen 400 kilometara, što luku čini idealnom destinacijom za brze i visokofrekventne veze.

Lokacija terminala

Železničke veze sa turskim lukama koje se nalaze u evropskom delu zemlje nisu isključene iz portfelja terminala. Međutim, trenutno je jedan od glavnih prioriteta uspostavljanje intermodalnih vozova između Turske i Zapadne Evrope, koristeći Niš kao balkansku raskrsnicu. „Povezivanje sa zemljama poput Austrije, Francuske, Nemačke i Holandije je ključno. U tom smislu, intermodalna veza sa Budimpeštom je prvi korak za pristup ovim zemljama. Budući da je Budimpešta čvorište, veze sa drugim destinacijama u Evropi će se ostvariti bez napora“, rekao je Nikolić.

MBOX terminal Niš

Niški intermodalni terminal prostire se na površini od sedam hektara i istovremeno prima 2.700 kontejnera. Njen kapacitet će dostići 50.000 TEU godišnje, a nudiće i usluge skladištenja. Smešten u srcu srpske industrijske proizvodnje, terminal može da gravitira veliki deo regionalnog tereta za izvoz. Pored toga, činjenica da se nalazi veoma blizu centralne ranžirne stanice južne Srbije, u kombinaciji sa svojim šinskim kapacitetom od tri šinska kamiona, omogućiće mu da savlada šest do sedam vozova dnevno.

Prva faza izgradnje terminala završena je do kraja avgusta 2021. Prvi vozovi su trebali da stignu početkom novembra, ali su neka pitanja licenciranja odložila otvaranje za mart 2022. Od marta, inauguracija je pomerena za maj zbog do rata u Ukrajini. Terminal će završiti svoju završnu fazu izgradnje do kraja 2023. godine, a radovi će se fokusirati na izgradnju skladišnog objekta od 18.000 kvadratnih metara.

Konačni izgled terminala

Pročitajte i...