Mađarska razmatra smanjenje naknada za pristup pruzi za 40%

Mađarska razmatra smanjenje svojih naknada za pristup pruzi za 40 odsto, po uzoru na nekoliko zemalja EU. Ova mera mogla bi da podrži teretni teretni saobraćaj tokom tekuće pandemije, tvrdi HUNGRAIL, strateški partner Ministarstva za inovacije i tehnologiju. U tom smislu je podnet je i zvanični predlog.

Ministarstvo je pripremilo materijal za donošenje odluka za vladu koji predlaže smanjenje troškova za pristup pruzi, međutim odluka još uvek nije doneta, ukazalo je ministarstvo. Prema rečima Lajoša Hodošija, generalnog direktora kompanije HUNGRAIL, ova odluka trebalo bi da bude doneta do sredine jula.

U saradnji sa kompanijama članicama podneli smo predlog u pogledu jedinstvenih mogućnosti koje pruža uredba. Bili smo uključeni u različite konsultacije. Proces nije bio lak, morali smo da unesemo nekoliko amandmana, međutim, čini se da smo u završnoj fazi. Nadamo se da će odluka biti doneta do sredine jula, nakon čega će pomoć od jeseni moći da se dodeljuje železničkim preduzećima“, rekao je on.

Šta je predloženo?

Mađari se tim predlogom nadaju da će iskoristiti mogućnost stvorenu Uredbom 2020/1429, koju je Evropska komisija uvela u oktobru 2020. To omogućava zemljama EU da znatno smanje finansijsko opterećenje železničkih preduzeća. U nekim slučajevima naknade za pristup pruzi se u potpunosti odriču (Francuska, Austrija), dok su u drugim smanjene (Nemačka, Holandija).

Nekoliko država članica odobrilo je državnu pomoć za 2020. – 2021. godinu u skladu sa Uredbom povrh svoje već postojeće državne pomoći u sektoru železničkog teretnog saobraćaja, a njihov broj raste. Suprotno tome, Mađarska još uvek nije iskoristila priliku, bez obzira na to što mađarska železnička preduzeća moraju da plaćaju iste takse za pristup infrastrukturi kao njihovi austrijski konkurenti, na primer“, objasnio je Hodosi.

Konkurencija

Austrija je posebno zabrinuta zbog konkurentske pozicije mađarske železničke mreže. „Naknade za pristup železničkim prugama imaju manje uticaja na izbor rute od javnih puteva, jer se u železničkim operacijama mora razmotriti znatno više aspekata. Međutim, još uvek postoje mnogi slučajevi kada prevoznik ili vlasnik robe mogu da izaberu alternativne rute “, objašnjava HUNGRAIL.

Organizacija se kao primer poziva na evroazijsku rutu između Ukrajine i Austrije, koja može prolaziti kroz Mađarsku, ali i Slovačku. Kako Slovačka nudi popust na vozove po godišnjem redu vožnje, ova ruta je mnogo jeftinija od rute kroz Mađarsku. Na osnovu trenutnih cena, „ukrajinsko-austrijski tranzit kroz Slovačku košta 660 evra, dok isti između Zahonija i Hegieshaloma košta 1.285 evra“.

Potsticaj za sektor

Uredba ne zahteva prethodno odobrenje Evropske komisije, pa stoga može trenutno da podstakne konkurentnost sektora. One zemlje koje propuste priliku razviće ozbiljne konkurentske nedostatke, koje Mađarska već doživljava“, rekao je Hodoši.

Ali generalno, dobar je argument za podršku sektoru železničkog teretnog saobraćaja, smatra on. „To takođe može povećati izglede za sektor u celini. Konkurencija železničkog prevoza, posebno kada je reč o kombinovanom prevozu, je jaka, pa je stoga važan svaki evro. Ukupni položaj železničkog teretnog saobraćaja u transportnom sektoru nije baš idealan. Gotovo deceniju je ostao na 18 procenata. U međuvremenu skrivene subvencije sektora drumskog prevoza i dalje postoje, što prelazak na železnicu čini prilično teškim procesom. “

Mađarska kao kapija

Mađarska trenutno intenzivno ulaže u svoju infrastrukturu kako bi stekla istaknutiju ulogu na međunarodnom pejzažu. Takođe želi da preuzme svoju ulogu evropskog ulaza na i sa Istoka. Trenutno je 80 odsto prometa međunarodno. Stoga je nestrpljiva da ponudi konkurentne cene za sve korisnike železničke mreže.

Generalno, broj železničkog teretnog prevoza u Mađarskoj porastao je za 7,5 procenata tokom 2020. Potražnja za železničkim uslugama znatno se povećala, dok je obim prometa takođe povećan. Najznačajniji porast dogodio se u intermodalnom sektoru zemlje. Možda ne u pogledu broja, jer je mađarsko intermodalno tržište zabeležilo rast od skoro 2 procenta, već u pogledu sticanja efikasnosti i brzine u transportu.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...