Mađarska planira železničku teretnu liniju koji zaobilazi Budimpeštu

Mađarske vlasti su odabrale rutu i ​​odredišta železničke teretne linije V0 koja zaobilazi Budimpeštu. Namenski teretni koridor koji povezuje istočni deo zemlje sa zapadom i proteže se do Austrije „proći će kroz glavne industrijske i ekonomske centre zemlje“, rekao je Laslo Palković, mađarski ministar za inovacije i tehnologiju.

V0 će pratiti pravac istok-zapad povezujući Solnok, Kečkemet, Sekešfehervar i Đer. Solnok se nalazi na istoku zemlje u blizini regije Zahonji, dok je krajnja destinacija Đer veoma blizu mađarske granice sa Austrijom i Slovačkom i nedaleko od Bratislave i Beča.

Novi železnički most u planu

Palković je na konferenciji za novinare objasnio da će započeti građevinski radovi na deonici između Kečkemete i Adonija, tačno u centru V0 na putu od Kečkemeta do Sekešfehervara. Do 2030. treba da bude završena cela linija Solnok-Đer.

Deo projekta linije odnosi se na izgradnju novog železničkog mosta preko reke Dunav. „Za planiranu vezu potreban je novi železnički most na Dunavu. Postoji nekoliko alternativa u vezi sa njegovom tačnom lokacijom i rešenjem, koje se još istražuju“, objasnio je ministar. On je takođe napomenuo da će vlasti tokom izgradnje razmotriti i očuvanje Nature 2000 i drugih područja zaštite prirode.

Pripremljena implementacija investicije

Palković je istakao da će „teretna železnička pruga V0 koja je u pripremi stvoriti modernu železničku teretnu vezu od Zahonja do oblasti Đer“. On je rekao i da je „u pripremi dokumentacija neophodna za realizaciju investicije“. Govoreći o investicijama, ovde je zanimljivo napomenuti da je linija prvobitno bila deo šireg planiranja zajedničkog preduzeća koje su osnovale Austrija (Rail Cargo Group), Rusija (Ruske železnice) i Mađarska (CER Cargo Holding) u decembru 2021. godine.

Do kraja januara 2022, nekoliko medija je izvestilo da Rusija razmatra da pomogne u finansiranju izgradnje železničke linije V0, ali i da doprinese svojim znanjem i iskustvom. Ovo je pomenuo ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev u video razgovoru sa Palkovićem. Međutim, u međuvremenu se dogodilo mnogo stvari, a rat u Ukrajini i sankcije Rusiji onemogućavaju takvu investiciju teoretski. Još uvek nije jasno da li će se investicija V0 odvijati kako je prvobitno planirano.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...