Luksuzni automobili se ne prevoze više železnicom na Novom putu svile

Veliki proizvođači automobila koji su nekada bili dobri korisnici železničkog tereta između Kine i Evrope povlače se sa Novog puta svile. Osim BMW-a i Audi-ja, i Porše je prestao da isporučuje svoje gotove proizvode evroazijskim koridorom.

„Porše je trenutno obustavio transport Novim putem svile zbog oružanog sukoba u Ukrajini“, rekao je portparol proizvođača luksuznih automobila. Ove nedelje BMV i Audi su dospeli na naslovne strane sa vestima da se njihov prevoz do i iz Kine više ne odvija Novim putem svile.

Luksuzni automobili su dugo bili među proizvodima visoke vrednosti koji se obično prevoze železnicom. Novi put svile je pogodan za robu visoke vrednosti zbog veće cene u poređenju sa pomorskom dostavom. Uslove za bezbedan transport garantuje industrija, koja je uložila u različite utovarne materijale, od dvosložnih otvorenih vagona do hladnjača za transport vozila.

Opet pomorski transport

Međutim, čini se da se nekoliko velikih kupaca sada vraća pomorskom transportu. BMW je izvestio Global Times da je njegov trenutni transportni model vozom do nemačke luke Bremerhafen, a odatle brodom do Kine. Prijavljeno je da Audi objašnjava da koristi kamione i pomorski teret preko Srednjeg koridora koji prolazi kroz Rumuniju. Ova ruta prelazi Crno i Kaspijsko more, ali je tipično železnička teretna ruta, koja je postala popularna od rata u Ukrajini.

Volvo, još jedan veliki kupac, već se povukao sa Novog puta svile pre početka rata. Portparol je kao razlog naveo dramatično povećanje troškova za uslugu relativno niskog kvaliteta. Bilo je to u oktobru prošle godine, kada su cene na Novom putu svile bile previsoke, a kapacitet ograničen.

Ne samo automobili

Proizvođači automobila nisu sami u povlačenju sa železnice, ili barem glavne rute Novog puta svile. Kupci kao što su Ikea i HP takođe su se povukli sa Novog puta svile. Prevoz preko ruske teritorije je previše rizičan, često ga ne pokrivaju osiguravajuća društva ili nije poželjan iz moralnih razloga.

BMW je ranije rekao da će zaustaviti izvoz automobila u Rusiju i obustaviti proizvodnju u zemlji. Slično, Audi je prilagodio svoje proizvodne operacije u Mađarskoj, pošto bi transportni put za vozila proizvedena ovde neizbežno vodio kroz Ukrajinu.

izvor&foto: railfreight

Pročitajte i...