Kina lansirala najbrži autonomni voz na svetu

Najbrži svetski autonomni voz pokrenut je u Kini uoči Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022. u Pekingu. Povezujući gradove Peking i Đangđakou, voz je u mogućnosti da dostigne 217 m/h (350 km/h) drastično smanjujući vreme putovanja, od glavnog grada Kine do glavnog skijaškog događaja, sa tri sata na manje od jednog. U pojedinim slučajevima, biće moguće putovati na razdaljini od 108 milja za samo 45 minuta.

Vozovi će se na različitim stanicama automatski startovati i zaustavljati prema voznom redu, a dalje menjanje brzine, zavisiće od ograničenja između stanica. Polaznik za nadgledanje biće na vozu u slučaju kriznih situacija. Sam projekat je trajao četiri godine, a ukupno je uspostavljeno 10 stanica, uključujući i zaustavljanje u Badalingu za one koji žele pristupiti Velikom kineskom zidu. Prvi voz počeo je saobraćati 30. decembra, i to od prestonice do Taizičeng-a, grada koji će takođe biti domaćin skijaških događaja i koji je najbliža stanica olimpijskom selu.

Neke od karakteristika ovog voza uključuju kabine u kojima se nalaze skladišta za opremu za zimske sportove, sedišta opremljena kontrolnim pločama sa 5G tehnologijom, ekrane za bezbednost u realnom vremenu i još mnogo toga. Tehnologija prepoznavanja lica i roboti će se koristiti na stanicama kao pomoć putnicima prilikom ukrcavanja, davanju uputstva, oko prijave i kao pomoć u vezi prtljaga.

izvor: hypebeast.com

foto: frognews.bg

Pročitajte i...