Kako štrajk nemačkih mašinovođa utiče na teretne vozove?

Predstavnici veleprodaja i hemijske industrije upozoravaju da štrajk nemačkih mašinovođa ugrožava ekonomski oporavak u zemlji. Sindikat mašinovođa (GDL) započeo je svoj treći štrajk – mašinovođe koje rade za kompaniju Deutsche Bahn parališu železnički saobraćaj. Ovo je, međutim, prvi put da je protest uticao i na saobraćaj teretnih vozova.

Štrajk mašinovođa teretnih vozova Deutsche Bahn (DB) počeo je u sredu u 17:00 sati i imao je neposredne posledice po domaće i međunarodne teretne vozove.

U četvrtak uveče, od 02:00 sata pa nadalje, i putnički saobraćaj biti u velikoj meri paralizovan. Očekuje se da će zastoji trajati do 7. septembra.

Protest ugrožava ekonomski oporavak

Ponovni prekid već izuzetno napetih lanaca snabdevanja ugrozio je ekonomski oporavak, upozorilo je Savezno udruženje za veleprodaju, spoljnu trgovinu i usluge, prenosi nemački logistički portal Verkehrs Rundschau.

„Vremenski kritična roba moći će se prevoziti samo kamionom uprkos skučenom prostoru za utovar“, objasnila je saobraćajni expert udruženja Carsten Taucke.

Štrajk sada takođe odlaže isporuku kupcima u hemijsko-farmaceutskoj industriji, dodalo je Udruženje hemijske industrije. Kako je portparol objasnio, za mnoge supstance voz je najbolje prevozno sredstvo, jer je železnička ruta obično najpogodnija za neke hemikalije.

Deutsche Bahn bi trebalo da obezbedi pristojno povećanje plata

Privatne kompanije kao što su Transdev, Netinera i Go-Ahead nedavno su zaključile kolektivne ugovore sa GDL-om, objašnjava sindikat.

Iako su i ove kompanije bile pogođene pandemijom koronavirusa, one su obezbedile povećanje plata za 1,4 odsto u 2021. godini i bonus od korone u visini od 600 evra, kao i povećanje plata za 1,8 odsto 2022. godine sa rokom od 28 meseci za sve profesije u šinskom  sistemu.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...