Japanski teret na putu za Evropu preko Transsibirskih železnica

Uz podršku ruskih subvencija, novi kontejnerski voz koji je prevozio japanski teret krenuo je za Evropu 18. novembra, koristeći Transsibirske železnice. Voz, koji je krenuo iz ruske luke Vladivostok, sada se kreće za Brest/Malaszevicze. Ovde će se kontejneri utovarati u voz uskog koloseka i stići na odredišta koja uključuju Poljsku, Nemačku, Holandiju i Belgiju.
Nova usluga deo je zajedničkog projekta Ruskih železnica i Ministarstva kopna, infrastrukture, transporta i turizma Japana. Prevezeni teret sastoji se od raznih proizvoda, kao što su medicinska oprema, oprema za kontrolu motora i klima uređaja, hemikalije, električni alati i kompresori. Prvi put su proizvodi isporučivani u komercijalnu luku Vladivostok iz različitih japanskih luka, putem stabilne pomorske usluge koju je pružao FESCO.

Brzina kao glavna karakteristika


Jedna izuzetna činjenica u vezi sa novom uslugom je brzina procesa pripreme pre putovanja. Konkretno, priprema tranzitnih dokumenata, carinska obrada u luci i sastav voza trajali su samo dva dana.
Štaviše, služba će koristiti mrežu Ruskih železnica, ali po posebno prilagođenom rasporedu. U kombinaciji sa upotrebom transsibirske rute, vreme prevoza će se znatno smanjiti. Vremena isporuke iz Japana u Evropu biće prepolovljena u odnosu na ona koja nude tradicionalne pomorske rute.
Što se tiče logističkog aspekta usluge, pružaće je RZD Logistics, podružnica Ruskih železnica, i FESCO. Obe kompanije imaju za cilj uslugu koja će doprineti ekspresnoj isporuci robe Transsibirskom železnicom.

Slika 1. Ruta Transsibirske železnice

Visok kvalitet, brzina i bezbednost prevoza“ glavne su karakteristike nove usluge, rekao je Aleksej Šilo, zamenik generalnog direktora Ruskih železnica i šef Centra za korporativne transportne usluge. Dalje, napomenuo je da bi odluka ruske vlade da „subvencioniše tranzitni prevoz kontejnera kada se prevoze iz luka Dalekog Istoka“ mogla stvoriti više mogućnosti za povećanje prometa iz Japana i šireg azijskog regiona u Evropu.

izvor: railfreight.com

foto: railfreight.com&explorify.com

Pročitajte i...