Izazovi za železnički transport

Pošto su cene energije dostigle nove rekordne vrednosti u maju, železnički teretni prevoznici se suočavaju sa novim izazovima da svoje troškove drže pod kontrolom. Doplate su postale neizbežne, efikasnost postaje norma i u nekim zemljama je privlačnije voziti dizel lokomotivu nego električnu.

Kao rezultat rata u Ukrajini, cene energenata su naglo porasle 2022. Očekuje se da odluka evropskih zemalja da zabrane rusku naftu izvrši dodatni pritisak na cene energenata u drugoj polovini godine. Ovo utiče na cene goriva, ali cena električne energije direktno korelira sa rastućom cenom energije. Industrija železničkog tereta suočava se sa posledicama i jednog i drugog.

Prvi put u našoj istoriji

„To je prvi put u našoj 30-godišnjoj istoriji da smo morali da prilagodimo naše tarife na pola godine“, kaže Martin Koubek iz Metransa. Kompanija, koja posluje, ali takođe ima vozni park u celoj Evropi, dodala je doplatu na sav svoj transport 1. juna, uključujući vuču na železnici.

„Ovo je bilo potrebno, jer više nije bilo moguće apsorbovati visoke cene. Dugo smo čekali da to uradimo jer smo na taj način prilično konzervativni. Obično ne menjamo stope na pola godine, ali ovo više nismo mogli da izbegnemo.“

U svakoj zemlji drugačije

Teško je reći u brojkama sa kakvim se porastom industrija suočava, jer to zavisi od zemlje i vrste transporta. Ali postoje anegdote o trostrukom ili četvorostrukom povećanju cene struje, zna Luuk fon Mejenfeld, generalni direktor kompanije za lizing lokomotiva NexRail. „Cena struje trenutno raste više od cene goriva.

U nekim zemljama, poput Mađarske i Nemačke, trenutno je još atraktivnije pokretati dizel lokal nego električnu jedinicu. „To ne znači da železnička preduzeća stavljaju po strani svoje električne jedinice. Dizel jedinice su često stare i više ne mogu da rade na efikasan način. Ono što vidite jeste da energetska efikasnost sada počinje da igra mnogo veću ulogu u izboru voznih sredstava.“

U Mađarskoj, gde su poskupljenja električne energije najdramatičnija, operateri železničkog tereta postali su svesni potrebe da budu efikasniji. „Zbog četvorostrukog povećanja troškova električne energije, svako neplanirano zaustavljanje, usporavanje i ubrzanje zbog sporog signala je mnogo skuplje za železničke kompanije nego ranije“, kaže industrijsko udruženje Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.

„Nažalost, rat u Ukrajini dodatno je podigao cenu struje, pa se očekuje dalji rast cena od dvadeset pet do trideset odsto na osnovu trenda prvih meseci 2022. Dakle, samo cena električne vuče može da podnese oduzimanju 22 odsto prihoda od prodaje teretnih železničkih kompanija.”

Uloga železnice

Sa pozitivne strane, neki saobraćajni analitičari očekuju da će kontinuirane visoke cene energije izazvati dramatičan pomak u transportu, sa značajnim novim količinama koje će se prebaciti na železnicu, jer nova tehnologija omogućava bolju efikasnost i niže emisije.

Uprkos izazovima koji su pred nama, Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA), razgovarao je o prednostima koje železnica može doneti u snalaženju u energetskoj krizi i istakao značajne koristi koje železnica može doneti energetskom sektoru i životnoj sredini. Diverzifikacijom izvora energije i obezbeđivanjem efikasnije mobilnosti, železnica može da smanji potrošnju energije u transportu i smanji emisije ugljen-dioksida i lokalnih zagađivača.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...