Global Ports: natovaren 100-ti voz put trans kontinentalne rute Evropa-Azija

Vostochnaya Stevedoring Company (VSC) i First Container Terminal (FCT) opslužili su stoti kontejnerski voz, predviđen transkontinentalnim intermodalnim servisom Maersk AE19, a prema podacima Global Ports Group (Global Ports).

U izjavi, iz Global Ports-a su naveli da je intermodalni servis organizovan u partnerstvu sa Maerskom i transportnom kompanijom Modul.

Voz je stigao sa terminala VSC kompanije Global Ports, u luci Vostočni, u FCT u Velikoj luci Sankt Peterburga, 6. ovog meseca, natovaren sa 78 kontejnera od 125 TEU, opremom i rezervnim delovima, baterijama, nameštajem, tkaninama i drugom robom.

Kontejneri su prvo isporučeni morem iz Kine, Koreje i Tajvana do VSC-a, gde su utovareni u voz i poslati u Sankt Peterburg.

Kontejneri će biti utovareni na brod Maersk u FCT-u, kako bi bili isporučeni u Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zsolt Katona, izvršni direktor kompanije Maersk Eastern Europe, tim povodom je rekao sledeće: „Pre dve godine lansiranjem prvog tranzitnog voza na liniji AE19 iz Azije u Evropu preko Rusije nismo mogli da zamislimo da ćemo danas moći da proslavimo već stoti voz na ovom trans -kontinentalnom putu.

„Takav brzi razvoj ove nove tranzitne opcije između pacifičke i baltičke obale Rusije postao je moguć zahvaljujući dobro koordiniranom i predanom radu svih učesnika ovog važnog projekta: brodara, partnera i vlasti.“

Albert Likholet, izvršni direktor kompanije Global Ports management LLC, takođe je komentarisao: „Primećujemo stalni rast potražnje za tranzitnim pošiljkama iz Azije u Evropu i nazad preko Rusije.

„Tokom prve polovine 2021. godine, VSC i FCT su prevezli 20.400 TEU tranzitnog tereta između Evrope i Azije, šest puta više nego u istom periodu 2020. AE19 je preneo više od polovine tranzitnog obima između Evrope i Azije.

„Ove brojke potvrđuju tržišnu potražnju za ovom ponudom i veliki potencijal rasta tranzitnih usluga”, zaključio je gospodin Likholet.

*izvor: porttechnology.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...