Fond Abu Dabija je navodno zainteresovan za kupovinu DB Schenkera

Državni fond Abu Dabija ADQ je navodno zainteresovan za kupovinu DB Schenkera. Ovo donosi novog kandidata za kupovinu logističke podružnice Deutsche Bahn (DB).

Interesovanje ADQ-a nedavno je istakao nemački medij Handelsblatt. Zvanično, proces nadmetanja oko DB Schenkera tek treba da počne, ali u nemačkoj štampi već neko vreme kruže imena nekoliko potencijalnih kupaca logističkog giganta. Analitičari očekuju da će se prodaja pretvoriti u duel između danskog DSV-a i nemačke DHL grupe. Navodi se da su brodarske kompanije Maersk i MSC i operater terminala iz Dubaija DP World takođe u trci da daju ponudu, prenose nemački mediji.

Prodaja DB Schenker-a

Unutar nemačke vlade, diskusija o kriterijumima za kupce DB Schenkera i dalje je u toku, kao što je Handelsblatt pomenuo. List piše da postoji zabrinutost zbog posledica prodaje ponuđaču najviše ponude jer je DB Schenker važan za transportne lance u zemlji. Prodaja bi stoga mogla biti problem samo nakon “temeljne istrage”. Nadzorni odbor DB-a je formalno stavio na prodaju špediciju u septembru ove godine.

Železnička kompanija na taj način želi da smanji dugove i oslobodi novac za modernizaciju železničkog saobraćaja. Analitičari očekuju da bi Schenker po prodaji mogao da bude procenjen na između 10 i 20 milijardi evra. Prodaja DB Schenkera bila je predmet žestoke političke debate u Nemačkoj poslednjih godina. Špediter je odgovoran za većinu operativnog profita DB-a, dok nekoliko drugih odeljenja, uključujući kompaniju DB Cargo za prevoz tereta, pravi značajne gubitke.

ADQ

ADK je jedan od tri najveća državna fonda u emiratu Abu Dabi. Fond takođe poseduje Abu Dhabi Ports Group, koji, između ostalog, poseduje niz terminala i druge lučke infrastrukture u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Štaviše, ADQ je nedavno uložio preko 182 miliona evra u kupovinu morskih plovila.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...