Finska kompanija za teretnu logistiku VR Transpoint predstavila je novi teretni voz od 7.000 tona pod imenom Mörkö

Teretni voz teži isto koliko i 92 potpuno natovarena kamiona. Voz se sastoji od 80 vagona i dugačak je približno 1 km. Voz vuku dve lokomotive Siemens Vectron i vozi između Vainikkale i Hamine.

Marti Koskinen, viši potpredsednik, VR Transpoint, rekao je:

Od prošlog leta testirali smo nekoliko vozova od 7000 tona. Sada imamo iskustvo u operativnoj pouzdanosti tako teškog voza u različitim uslovima leta, jeseni i zime. Ovo je presudno jer težimo maksimalnom vučnom kapacitetu naše nove električne lokomotive.“

Prethodni finski rekord u tonaži vozova postavljen je u proleće 2020. godine, kada je na istoj relaciji vozio voz težak 6.000 tona. Taj voz se sastojao od 66 vagona. VR Transpoint kaže da najvažniji faktor pri povećanju veličine voza nije obaranje rekorda, već smanjenje potrošnje energije i emisija.

Zahvaljujući kapacitetu vuče svojih električnih lokomotiva Siemens Vectron, VR Transpoint je uspeo da poveća veličinu svojih teretnih vozova. To je takođe dovelo do povećanja ukupne količine tereta koji se prevozi železnicom u zemlji. Susedna Rusija već upravlja veoma dugim teretnim vozovima. Do nedavno su ti vozovi morali da budu podeljeni u nekoliko manjih celina u Vainikali, koja se nalazi na finsko-ruskoj granici. I elektrifikacija i povećana osovinska opterećenja bila su važna za povećanje tonaže vozova. VR Transpoint je rekao da bi, ukoliko želi da upravlja budućim vozovima veće veličine, nosivost železničke infrastrukture takođe morala da se poveća.

izvor@foto: railway-news