Digitalna automatska spojnica

Digitalna automatska spojnica (DAK) je namenjena da revolucioniše železnički teretni transport u Evropi.

Železničke kompanije i udruženja iz cele Evrope posvećene su uvođenju digitalne automatske spojnice u evropski teretni saobraćaj. U zajedničkom pismu Komisiji EU navode da su automatizacija i digitalizacija ključ konkurentnosti i dugoročnog uspeha ekološki prihvatljivog železničkog teretnog transporta. Pismo su potpisale železničke kompanije kao što su Deutsche Bahn, švajcarski SBB i austrijski ÖBB, kao i zakupci teretnih vagona kao što su GATX i VTG.

dr Daniela Gerd tom Markotten, član odbora DB za digitalizaciju i tehnologiju, i dr. Sigrid Nikutta, član odbora DB za teretni transport i izvršni direktor DB Cargo AG, pozdravlja nastojanje evropskih železnica da uvedu DAK kako bi se postigao veći saobraćaj i dodatni kapaciteti na železnici koja je povoljna za klimu. Novi sistemski standard omogućava dugo očekivano ubrzanje u evropskom železničkom transportu tereta. Istovremeno, njihovo uvođenje predstavlja ogroman finansijski izazov, koji stoga mora biti koordinisan širom Evrope i dosledno podržan od strane institucija EU.

 „Tržište samo ne može da izdrži ovakvu transformaciju, nijedna kompanija ne može sama da prikupi potreban kapital“, navode autori pisma. Stoga je hitno potrebna značajna javna podrška i koordinacija. U zajedničkom saopštenju, evropske železničke kompanije i udruženja pozivaju Komisiju EU i države članice da brzo stvore politički i pravni okvir za koordinisano uvođenje DAK-a u Evropi. Digitalizacija čini teretni transport železnicom privlačnijim i stvara dodatni potencijal za rast u jednovagonskom transportu, tvrde u železnici. Što se tiče emisije CO2, železnički teretni transport je znatno ekološki prihvatljiviji od drugih transportnih sredstava. Da bi postigla svoje ambiciozne ekološke ciljeve, Evropi je stoga potreban veći pomak u teretnom transportu na železnicu koja je prihvatljiva za klimu.

izvor&foto: dbcargo.com

Pročitajte i...