DB Cargo naručio 200 novih dizel lokomotiva

Sa početkom nove godine, DB Cargo je počeo da preduzima akcije na modernizaciji svog železničkog voznog parka. Nemački operater i jedan od evropskih železničkih giganata naručio je seriju od 200 novih lokomotiva koje će pokrenuti prelazak na održivo korišćenje goriva. Vossloh Locomotives, Siemens Mobility i Toshiba biće partneri kompanije u njenoj dugoročnoj strategiji održivosti.

DB Cargo ima za cilj da ovim razvojem počne da zamenjuje i obnavlja svoju staru flotu lokomotiva koja se ne uklapa u njegove zelene ciljeve. Dugoročna strategija predviđa zamenu 900 dizel lokomotiva starijeg tipa novim ranžirnim i lokomotivama sa dvostrukim pogonom. Trenutno, kompanija očekuje ukupno 300 novih lokomotiva koje će se koristiti od početka naredne godine.

Tri različita partnera

DB Cargo je putem javnih tendera stekao dva velika partnera za pokretanje strategije održivosti lokomotiva. Početkom nove godine i nakon tendera širom Evrope, Vossloh Locomotives se udružio sa DB kako bi obezbedio novi tip hibridnih ranžirnih lokomotiva. Vossloh će obezbediti 50 novih lokomotiva, koje će DB koristiti od 2024. godine.

Štaviše, stariji tender koji je održan pre više od godinu dana omogućiće Siemens Mobility-u da doprinese planovima DB-a. Tender se odnosio na nabavku Vectron Dual lokomotiva. Prvobitna narudžba obezbedila je nabavku 100 lokomotiva; međutim, DB Cargo je povećao broj porudžbine na 150 lokomotiva koje će primiti i koristiti 2023. Povrh toga, nakon dogovora sa Toshibom, DB će takođe dobiti 100 Toshiba HDB 800 hibridnih ranžirnih lokomotiva koje će takođe biti lansirane 2024. godine.

Državna podrška na mestu

Sigrid Nikuta, šef DB Cargo-a, napomenuo je da kompanija ulaže u svoju lokomotivnu flotu zbog predviđenog rasta. „Sa najsavremenijom tehnologijom pomažemo u postizanju klimatskih ciljeva u transportu. Sa našim programom modernizacije možemo da uštedimo oko 14 miliona litara dizela svake godine“, rekla je ona.

Ipak, ovi ciljevi ne dolaze bez podrške nemačke vlade. Na primer, za kupovinu lokomotiva Vosloh, savezna vlada je podržala DB sa 15 miliona evra preko smernica za promociju alternativnih pogona u železničkom saobraćaju od Saveznog ministarstva za digitalne poslove i transport.

Na kraju, Mihael Teuer, parlamentarni državni sekretar i komesar savezne vlade za železnički saobraćaj, pozdravio je inicijativu i viziju DB Cargo-a: „Nove lokomotive ne samo da obezbeđuju da teretne železnice budu još povoljnije za klimu, već i da su operacije mnogo efikasnije i stoga atraktivnije. Sa modernom tehnologijom i zelenom električnom energijom stvaramo čiste lance snabdevanja“.

izvor&foto: railfreight.com

Pročitajte i...