Da li se izrađuje nova kapija Puta svile?

Počela je izgradnja novog savremenog terminala u blizini granice sa Mađarskom i Ukrajinom. Otprilike u isto vreme sledeće godine, prvi vozovi će se kretati kroz objekat u Fenieslitke (Mađarska). Operatori Istočno-zapadne kapije (EVG), kako se naziva terminal, predviđaju da igraju ključnu ulogu u isporuci robe između Azije i Evrope.

Ruta preko Ukrajine dobija na značaju, ali na ruti koja se nastavlja kroz Mađarsku isporučeno je vrlo malo količina. Infrastruktura je relativno ograničena, a granični objekti koji nisu modernizovani za rukovanje velikim prilivom robe iz ili u Kinu. Novi, moderni terminal sprema se da to promeni. Sa predstojećim razvojem mađarske železničke pruge, operater terminala očekuje da će imati kapacitet od milion TEU godišnje.

Kapija Istok-Zapad

Terminal se nalazi u Fenieslitke, mađarskom gradu u blizini granice sa Ukrajinom. Jedna od njegovih prednosti je što olakšava pruge širokog i normalnog koloseka. Usluga širokog koloseka terminala pruža se na relaciji Chop-Zahoni-Komoro. Uslugu normalnog koloseka pruža direktno železnička stanica Fenieslitke.

Trenutno je u toku izgradnja potkonstrukcije terminala i normalne železničke veze. Biće pet staza normalnog koloseka i 5 uskotračnih staza, svaka dužine 850 metara. Zbog toga će biti moguće istovremeno služiti četiri voza duga 740 metara.

Štaviše, moći će da rukuje kranovima od 45 tona sa sertifikatom ATEKS i ADR sa opasnom robom, a posebni materijali za rukovanje – kao što su kontejneri za rezervoare za gas i hemikalije – takođe će moći da se pretovare. Pored toga, terminal će takođe biti pogodan za uvlačenje konvencionalnih poluprikolica na šinske vagone.

Moderni terminal

EVG želi da bude u centru pažnje kao moderan objekat. Koristiće sopstvenu 5G mrežu za internu komunikaciju i rad svojih tehnoloških uređaja. Objekat će se napajati zelenom tehnologijom, u skladu sa železničkom i klimatskom strategijom EU. Solarni park visokih performansi, kao i sistem toplotne pumpe će pružiti energiju, a u području terminala koristiće se samo električni terminalni traktori i e-automobili.

Na širokoj tački ulaza na terminalu biće postavljena rendgenska kapija i OCR (optičko prepoznavanje znakova) kapija za kontejnere. I na tačkama priključka širokog i normalnog profila biće instalirana digitalna vaga. Terminal će moći istovremeno upravljati do 4 puna voza.

Ruta preko Ukrajine smatra se brzom rutom do odredišta u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali većina prometa u EU ulazi preko Poljske. Međutim, za destinacije u Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Nemačkoj mađarska ruta je zanimljiva opcija za vozove koji dolaze iz Kine.

Probni rad postrojenja treba da započne u januaru 2022. godine, dok je njegova konačna primopredaja zakazana za prvi kvartal 2022. godine. Investicija od 61 milion evra u potpunosti se finansira iz privatnih izvora. Mađarska vlada je EVG-u obezbedila 8,2 miliona evra kao subvenciju za otvaranje novih radnih mesta.

izvor@foto: railfreight

video: youtube

Pročitajte i...