Biodizel za DB Cargo ranžirne lokomotive

DB Cargo AG planira da sve svoje ranžirne lokomotive i lokomotive poslednje milje širom Nemačke rade na HVO100 umesto na dizel, piše Harry de Wilt.

Široko rasprostranjeno testiranje je utvrdilo da odabrani HVO ne utiče na performanse lokosa, uključujući i onih najstarijih. Već dve trećine svih loko vozila kompanije DB Cargo koje se koriste za ranžiranje terminala – na moru i u unutrašnjosti – i za putovanja od poslednje milje do i od industrijskih objekata su sertifikovane da koriste biodizel. Ostatak će uslediti u prvoj polovini ove godine.

Istovremeno, benzinske stanice pored pruge se prilagođavaju za skladištenje i isporuku HVO-a, rekao je portparol DB Cargo-a, priznajući da HVO još nije dostupan u količinama koje bi nahranile čitavu flotu. Biodizel koji će se koristiti isključivo mora da potiče od biološkog otpada, kao što je ulje za prženje. Ne može da sadrži palmino ulje, niti da se takmiči sa lancem ishrane.

„Očekujemo povećanje proizvodnje HVO-a u bliskoj budućnosti, koja će morati da odgovara našim zahtevima za kvalitetom; međutim, za ovo se ne sme koristiti nikakvo dodatno poljoprivredno zemljište.” DB Cargo će težiti optimalnom ugljeničnom otisku iza nabavljenog biodizela.

DB Cargo, najveći evropski prevoznik železničkog tereta, već je elektrificirao oko 95% svoje vučne sile van svoje flote za manevrisanje i prvu/poslednju milju.

izvor&foto: bulkmaterialsinternational

Pročitajte i...