Alstom završava fazu 1 katarskog projekta lake železnice

Alstom je završio prvu fazu projekta lake železnice za planirani grad Lusail, koji se trenutno gradi u blizini Dohe u Kataru.
Ova početna faza ima jednokolosečnu liniju bez kontaktne mreže dimenzija 9,7km i jednokolosečnu podzemnu liniju dimenzija 12,8km. Postoji 16 stanica, od kojih je jedna petlja sa mrežom metroa. Laka železnička linija saobraćaće sa 28 tramvaja Alstom Citadis Ks05, koji imaju kapacitet od 209 putnika.
Kompanija Qatar Railways dodelila je ugovor za tramvajski sistem po sistemu ključ u ruke konzorcijumu LRTC, koji čine Alstom i KDVC, 2014. godine.

Mama Sougoufara, generalni direktor, Alstom Middle East, rekla je:
Ponosni smo na naš glavni doprinos završetku faze 1 projekta Lusail LRT, koji će pružiti pouzdan i ekološki prihvatljiv sistem prevoza za stanovnike i posetioce Lusaila. Zaista, Katar je postao jedna od najnaprednijih zemalja u regionu u pogledu pametne mobilnosti i prevoza, a mi smo posvećeni ispunjavanju rastućih potreba zemlje za inovativnim i održivim sistemima mobilnosti. “

Pored isporuke voznog parka i radova na koloseku, Alstom je isporučio i signalnu opremu i vrata zaslona platforme. Svaki tramvaj Citadis Ks05 za Lusail imaće dužinu od 32m i sastojaće se od pet modula po jedinici. Dizajn eksterijera inspirisan je tradicionalnim čamcem u regionu – dhovom.

izvor@foto: railway-news.com

Pročitajte i...