Alstom Coradia iLint vodonični voz po prvi put predstavljen u Švedskoj

Alstom je prvi put upravljao svojim putničkim vozom Coradia iLint na vodonikov pogon u Švedskoj, na prezentaciji u Ostersundu za regionalne operatere, transportne vlasti i predstavnike izvršne vlasti. Ovim se želi naglasiti njegov potencijal održivog transporta u zemlji.

Coradia iLint predstavljen je 2016. godine i prvi je putnički voz na svetu koji pokreće vodonična gorivna ćelija, koja proizvodi električnu energiju za vuču.

Voz emituje nizak nivo buke i ispušta samo paru i kondenzovanu vodu iz izduvnih gasova. Njegove performanse odgovaraju redovnim regionalnim vozovima sa maksimalnom brzinom od 140 kilometara na sat i uporedivim performansama ubrzanja i kočenja. Kapacitet putnika je do 300 putnika, a domet voza ima 1.000 km.

Rob Whyte, izvršni direktor kompanije Alstom Nordics, rekao je: „Vozovi Coradia iLint predstavljaju veliku priliku za Švedsku da smanji emisiju CO2, pa čak i da dekarbonizuje železnički transport. Zahvaljujući javnom prevozu sa pogonom na vodonik, regionalni operateri mogu biti svetionici moderne mobilnosti, kakvi su nedavno doživeli u Nemačkoj, Holandiji i Austriji-zemlje koje su testirale i implementiraju (ili planiraju implementaciju) vozove na vodonik.

Prva dva 100% vodonična voza iLint ušla su u komercijalnu upotrebu 2018. godine u Nemačkoj, a već su prešli više od 100.000 kilometara.

Do danas je u Nemačkoj naručen 41 voz, a uspešna ispitivanja su izvedena u Austriji i Holandiji. U Italiji je operater FNM potvrdio narudžbu za 14 vodoničnih vozova krajem 2020.

Uprkos mnogim projektima elektrifikacije u nekoliko evropskih zemalja, značajan deo železničkih mreža neće dobiti ovu – u većini slučajeva – poželjnu tehnologiju. Da bi zaobišao ovaj nedostatak, Coradia iLint koristi postojeću infrastrukturu bez potrebe za ulaganjem u elektrifikaciju. Međutim, to zahteva dodatnu infrastrukturu u smislu proizvodnje vodonika i snabdevanja gorivom.

izvor&foto: railway-news.com

Pročitajte i...