Zeleno poslovanje – šest najodrživijih pametnih fabrika

Lista Svetskog ekonomskog foruma, organizovana sa konsultantskom firmom McKinsey & Company, identifikuje – ili uglavnom pregleda unose iz – industrijskih kompanija koje koriste Industry 4.0 tehnologiju, posebno analitiku velikih podataka i „veštačku inteligenciju“, ali takođe, i vrhunsku računarsku tehnologiju, plus sve vrste IoT opreme, uključujući autonomna vođena vozila (AGV) i bespilotne letelice (UAV-ove ili dronove).

Naravno, možete uključiti većinu drugih softverskih čarobnjaka i hardverskih gadžeta u mešavinu, uključujući IoT nižeg nivoa za industrijsku detekciju, AR/VR opremu za preduzeća za daljinsku pomoć i digitalna nit/dvostruka rešenja za simulacije procesa. Svetski ekonomski forum želi da fabrike „svetionici“ pokažu put za korišćenje ovih tehnoloških rešenja i da podstaknu efikasnost i produktivnost – i učine sektor zelenijim.
Izveštaj, sadrži mnogo više zanimljivosti, ali ćemo u nastavku prikazati samo najbolje u poslovanju sa održivošću, rangiranih prema Svetskom ekonomskom forumu i McKinsey & Company. Na stranu, može se primetiti da ova uža lista od šest kompanija ne odražava istu geografsku pristrasnost kao duža lista od 103 najpametnije fabrike, kojom dominiraju azijski ulasci.
Ovde, na osnovu pametne proizvodnje za održivost iznad svega ostalog, polovina ulazaka se nalazi u Evropi, trećina se nalazi u SAD, a nijedan nije u Kini.Farmaceutske kompanije Janssen (Kork, Irska)
Kompanija Janssen Sciences Ireland Unlimited već dugo podržava regionalne inicijative za poboljšanje održivosti i sada omogućava korporativno obećanje o neutralnosti ugljenika do 2030. godine. Kroz četvrtu industrijsku revoluciju omogućeno izdavanje u realnom vremenu, prilagodljivu kontrolu procesa i druge napore u vezi sa održivošću, optimizovala je svoje procese i smanjila emisije ugljenika po kg proizvoda za 56%, dok je otisak proširen za 34% kako bi zadovoljio rastuće poslovanje potrebe.

Schneider Electric (Le Vaudreuil, Francuska)

Schneider Electric Le Vaudreuil je implementirao senzore industrijskog interneta stvari (IIoT) povezane sa digitalnim platformama, otključavajući podatke za optimizaciju upravljanja energijom za 25%, smanjenje materijalnog otpada za 17% i minimiziranje emisije CO2 za 25%, sa ciljem da net-nula ugljenika do 2025. godine. Pametna fabrika je opremljena stanicom za reciklažu vode sa nultim odbacivanjem vode koja je povezana sa analitikom oblaka i praćena modelom veštačke inteligencije (AI) kako bi se predvidela pomeranja procesa, što globalno dovodi do smanjenja potrošnje vode za 64%.

Western Digital (Penang, Malezija)
Western Digital je postigao smanjenje energije za 41%, potrošnje vode za 45% i materijalnog otpada za 16% kroz vertikalno integrisanu pametnu fabriku. Tehnologije četvrte industrijske revolucije, kao što su senzori interneta stvari (IoT), digitalno modeliranje blizanaca, sistem za upravljanje postrojenjima zasnovan na analitici i automatizacija za gašenje svetla sa mašinskim učenjem, povećale su svoj uticaj na održivost. Ovaj zajednički napor je omogućio Malezijski indeks zelene gradnje (GBI) za lokaciju.

Ericsson (Luisvil, SAD)
Eriksonova grinfild 5G fabrika se napaja 100% obnovljivom električnom energijom iz solarne energije na licu mesta i Green-e sertifikovanom obnovljivom električnom energijom iz komunalne mreže. Pametna fabrika integriše održive tehnologije kao što su rezervoari za termalni led sa IIoT stekom za proaktivno praćenje potrošnje energije i dizajnirana je da koristi 24% manje energije i 75% manje upotrebe vode u zatvorenom prostoru, izbegavajući 97% operativnu emisiju ugljenika od uporedivih zgrada. Ove godine je postala prva Ericssonova fabrika na globalnom nivou koja je dobila LEED Gold sertifikat.

Henkel (Diseldorf, Nemačka)
U nastojanju da poboljša uvid u fabričku potrošnju kako bi podstakao bolje donošenje odluka, Henkel je postavio brojila za komunalne usluge na mašine integrisane u digitalni blizanac koji povezuje i meri 30 fabrika i propisuje akcije održivosti u realnom vremenu koje su dovele do 38% manje energije (kWh). /tona) i smanjila je potrošnju vode za 28% (m 3 /tona), a otpad 20% (kg/tona) u odnosu na fabričke osnovne linije postavljene 2010. godine.

Schneider Electric (Leksington, SAD)
Da bi uhvatila veću granularnost potrošnje energije, kada i gde se to dešava u postrojenju, pametna fabrika Leksington je iskoristila IoT povezivanje sa meračima energije i prediktivnom analitikom kako bi optimizovala troškove energije, i kao rezultat toga dovela do smanjenja energije od 26% (GWh), 30% neto smanjenje CO2 i 20% smanjenje upotrebe vode i Superior Energy Performance 50001TM sertifikat od strane Ministarstva energetike SAD.

Foto: 123rf

Pročitajte i...