Zdravstveni pregledi na graničnim prelazima širom Evrope

Austrija je zabranila ljudima da ulaze u zemlju iz Italije, osim ako nemaju lekarsko uverenje. Kako bi sprečila dalje širenje koronavirusa, austrijska vlada je izdala uredbu o zdravstvenim pregledima pri ulasku iz Italije. Od utorka ujutro, dva mobilna tima za zdravstveni pregled vršit će zdravstvene preglede u graničnom području Brenner (autoput, državni put i železnički saobraćaj) i na graničnim prelazima Sillian i Reschen pass. Tokom zdravstvenih pregleda vršiće se nasumično merenje temperature. Takođe, medicinski tim će postaviti standardna pitanja, poput toga da li je putovanje započelo iz područja rizika i da li ljudi koji se pregledaju imaju simptome nalik gripu.

Poljska

Poljska je takođe uvela zdravstvene preglede na svojim graničnim prelazima. Trenutno se nove mere primenjuju na sledećim nemačko-poljskim graničnim prelazima:

1. Kołbaskovo,

2. Ieviecko,

3. Olszina,

4. Jedrzichovice.

Češko-poljska granica

Na graničnom prelazu Gorziczki uvedeno je vršenje zdravstvenih pregleda. Poljska razmatra uvođenje takvih zdravstvenih pregleda i na granicama sa Ukrajinom, Belorusijom i Rusijom.

Slovenija

Zbog epidemije koronavirusa u Italiji, slovenački premijer Marjan Šarec naredio je da po uzoru na Austriju ta zemlja zatvori granicu sa Italijom.

Srbija

Srbija zatvara svoje granice sa trenutnim efektom za one koji dolaze iz oblasti koja su žarišta koronavirusa. Privremeno je uskraćen ulazak u Srbiju ljudima koji dolaze iz delova Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske, kao i severne Italije.

Rumunija

Rumunija je takođe zatvorila svoju granicu za teretni saobraćaj koji stiže iz severne Italije. Zatvaranje granice na snazi je do 31. marta.

izvor: trans.info, delo.si foto: wwlp.com

Pročitajte i...