Zbogom bar kodu?

Više od 70 godina, bar kod je sastavni deo skoro svih lanaca snabdevanja. Ali da li sveprisutna tehnologija uzima poslednje dah nakon što je Amazon najavio da razvija novu tehnologiju čitača skladišta?

Ovaj maloprodajni gigant ukazuje da čitanje bar kodova može da ometa planove jer integriše robotska rešenja u skladišta i distributivne centre. Amazon kaže da je zastarela tehnologija čitanja koda stala na putu dok pokušava da napreduje sa robotikom.

Odstupanja u postavljanju bar kodova, zajedno sa veličinama i oblicima proizvoda, stvaraju poteškoće robotima koji pokušavaju da pročitaju kodove. Amazon predviđa da mašinsko učenje može promeniti igru.

Trenutno Amazon treba da katalogizira proizvode tako što će ih fotografisati; zastrašujući korak s obzirom na to koliko različitih SKU-ova nudi prodavac. U ranom pilot-programu, slike su prevedene u vektor, što je omogućilo Amazonu da primeni mašinsko učenje na proces. Rani pokušaji su pokazali da su roboti bili oko 80% tačni u usklađivanju slike sa predmetom. Uz nekoliko podešavanja, ulaganja i vremena, stope podudaranja su sada blizu 99%, prema projektnom timu.

Novi proces se takođe uparuje sa Amazonovim sistemom za praćenje inventara koji može da identifikuje specifične kante u kojima se nalazi 12 različitih proizvoda. Ovo može da pojednostavi proces dozvoljavajući algoritmu da identifikuje stavke samo u odnosu na one unutar određene korpe.

izvor&foto: inboundlogistics

Pročitajte i...